Δελτίο Τύπου Βουλευτή Βασίλη Οικονόμου

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

ΒΑΣΙΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΑΣΟΚ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Χαριλάου Τρικούπη 41, 106 81 Αθήνα

Τηλ. 210-8542901 & 210-8542254

Fax. 210-8542813

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε απάντηση της ερώτησης (Αρ. Πρωτ. 466/18.6.09) που κατατέθηκε από τον Βουλευτή Περιφέρειας Αττικής, Βασίλη Οικονόμου, αναφορικά με την ασφάλεια των μαθητών στην Αρτέμιδα, λάβαμε τις εξής απαντήσεις: ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Α. Σπηλιωτόπουλος, μας είπε ότι «Με το Π.Δ. 161/2000 (ΦΕΚ 145 Α’) η αρμοδιότητα μεταφοράς μαθητών έχει μεταβιβαστεί στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις. Σύμφωνα με τη διάταξη της παραγράφου 24 του άρθρου 2 του Ν. 2621/98 οι πιστώσεις για την δωρεάν μεταφορά μαθητών εγγράφονται στους προϋπολογισμούς εξόδων κάθε Περιφέρειας και με απόφαση του Γραμματέα της Περιφέρειας επιχορηγούνται οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις για την αντιμετώπιση των δαπανών αυτών.


Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5α της ΙΒ/6071/98 ΚΥΑ οι Νομάρχες οφείλουν να αναπροσαρμόζουν τα δρομολόγια των υπεραστικών συγκοινωνιακών μέσων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των μαθητών.
Αρμόδια για την παροχή περισσότερων πληροφοριών ως προς τον τρόπο διεξαγωγής της μεταφοράς των μαθητών του Δήμου Αρτέμιδας είναι η νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ανατολικής Αττικής» και ο Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, κ. Μιχ. Μπεκίρης, μας πληροφόρησε ότι «Η μεταφορά των μαθητών διενεργείται σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ’ αριθμ. ΙΒ-6071/1998 (Β’ 932) ΚΥΑ. Κατά την υπόψη απόφαση, διενεργείται μειοδοτικός διαγωνισμός με την ευθύνη της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης από την οποία υπογράφεται η σχετική σύμβαση με τον μειοδότη που θα ανακηρυχθεί.
Επίσης, με το άρθρο 8 του ν. 2963/2001 (Α’ 268) προβλέπεται ότι ο καθορισμός των δρομολογίων είναι αρμοδιότητα του νομάρχη. Τέλος, σημειώνεται ότι τα λεωφορεία που μεταφέρουν μαθητές, πέραν του ετήσιου τεχνικού ελέγχου που υφίστανται στα ΚΤΕΟ, ελέγχονται και από τα Μικτά Κλιμάκια που συγκροτούνται στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της χώρας (Π.Δ. 756/99 και ν. 3446/2006)».
Κοινός παρονομαστής και των δύο απαντήσεων δεν είναι άλλος από την πάγια τακτική της ΝΔ, της αποποίησης και της μετατόπισης κάθε ευθύνης. Γιατί λοιπόν αφού η αρμοδιότητα ανήκει αποκλειστικά στην εκάστοτε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, δεν μπήκε στον κόπο κανένας από τους Υπουργούς να κοινοποιήσει την ερώτηση στο αποκλειστικά αρμόδιο κατ’ αυτούς Υπουργείο Εσωτερικών έτσι ώστε να δοθούν οι απαραίτητες απαντήσεις; Μάλλον, όμως, ήταν μια ύστατη προσπάθεια αλληλοκάλυψης μεταξύ Υπουργών προκειμένου να μην δημοσιοποιηθεί η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί και αφορά την ασφάλεια των μαθητών και την παιδεία ευρύτερα.
Το μόνο θετικό στοιχείο στις εν λόγω απαντήσεις είναι η ενημέρωση που μας παραθέτει ο Υφυπουργός Μεταφορών πάνω στην διαδικασία ελέγχου των σχολικών λεωφορείων. Δυστυχώς όμως, το πρόβλημα είναι ότι δε θα υπάρχουν καθόλου σχολικά λεωφορεία για την μεταφορά των μαθητών!!
Με λύπη μας διαπιστώνουμε την αδιαφορία της Κυβέρνησης, που έχει μάθει μόνο να πετάει το μπαλάκι δεξιά και αριστερά και να αποποιείται κάθε ευθύνη για ένα τέτοιο θέμα – μείζον – που αφορά την μετακίνηση των παιδιών με ασφάλεια. Το να μεταφέρεται η ευθύνη από Υπουργείο σε Υπουργείο δεν αποτελεί δικαιολογία ή συγχωροχάρτι για τους αρμόδιους. Για πολλοστή φορά ο πολυκερματισμός των ευθυνών προβάλλεται σαν ασπίδα προστασίας όσων δεν θέλουν να δώσουν επιτέλους λύσεις σε προβλήματα ή να ασχοληθούν τουλάχιστον με αυτά.
Οι καταγγελίες γονέων, μαθητών και διδασκάλων είναι ξεκάθαρα διατυπωμένες αλλά η Κυβέρνηση, συνεχίζει να κωφεύει επιτρέποντας τη διατήρηση μιας άναρχης κατάστασης σχετικά με την μεταφορά των παιδιών.
Επειδή και πάλι δεν λάβαμε ουσιαστική απάντηση στην ερώτηση μας, ο Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου, θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις αναφορικά με το θέμα αυτό και σε δεδομένη χρονική στιγμή, θα επανέλθει έτσι ώστε επιτέλους να ευαισθητοποιηθεί η κυβέρνηση και να ασχοληθεί σοβαρά με το μείζον αυτό ζήτημα της ασφαλούς μεταφοράς των μαθητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Aν δείτε κάτι περίεργο,η κάποιο γεγονός στείλτε μας τις φωτογραφίες email στο meliomixa@gmail.com Τα νέα εδώ τα μαθαίνετε πρώτοι,με σχόλια και ρεπορτάζ
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Σας ευχαριστούμε