Ξεσηκωμός για το τοξικό φάρμακο


"Nα δοθεί άμεσα τέλος στη χρήση του Lebaycid" διαδήλωσαν χθες αγρότες από τις Βουκολιές και το Κολυμπάρι, ζητώντας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να πάψει να χορηγεί ένα φυτοφάρμακο, ειδικό για τον δάκο της ελιάς, που έχει απαγορευτεί σε όλον τον κόσμο για την τοξικότητά του.
Μάλιστα οι αγρότες δεν δίσταζαν να μιλήσουν και για "διαπλοκή" καθώς το Υπουργείο βασίσθηκε στη σύμφωνη γνώμη της επιστημονικής επιτροπής του ειδικού φορέα προκειμένου να επαναφέρει προς χρήση ένα σκεύασμα που εδώ και μια 5ετία έχει ανακοινώσει ότι θα το αποσύρει. Την υποστήριξή τους στα αιτήματα των αγροτών εξέφρασαν βουλευτές και δήμαρχοι της περιοχής, ενώ από πλευράς της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας έγινε γνωστό πως οι 8 τόνοι Lebaycid που είχε παραλάβει χρησιμοποιήθηκαν για τον δεύτερο δολωματικό ψεκασμό και στους επόμενους ψεκασμούς θα χρησιμοποιηθούν φιλικά προς το περιβάλλον φυτοφάρμακα.

Οι αγρότες απέκλεισαν για λίγη ώρα την εθνική οδό Χανίων - Παλιόχωρας στο ύψος των Βουκολιών και αποφάσισαν μέσω δικηγόρου να ενημερώσουν τον εισαγγελέα Χανίων.
"Ζητούμε άμεσα την αντικατάσταση του Lebaycid με ένα άλλο πιο οικολογικό φάρμακο. Η Διεύθυνση Γεωργίας πρέπει να το αποσύρει άμεσα γιατί οι παραγωγοί δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν. Υπάρχουν στις αποθήκες της Διεύθυνσης και των συνεταιρισμών αβλαβή φάρμακα για να αξιοποιήσουμε. Ο ψεκασμός θα έπρεπε να ξεκινήσει πριν από 10 ημέρες και με όλα αυτά έχει καθυστερήσει με αποτέλεσμα ο δάκος να έχει κάνει μεγάλη ζημιά" ανάφερε ο κ. Γ. Μπικάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βουκολιών που ήταν εκ των διοργανωτών της κινητοποίησης.
"Δυστυχώς φτάσαμε στο σημείο να κατεβαίνουμε και πάλι στους δρόμους γιατί το κράτος δεν μπορεί να κρατήσεις τις δεσμεύσεις του. Μας παρουσίασαν ένα φάρμακο που έχει καταργηθεί από το 2005 με καταληκτική ημερομηνία το 2007 και μας το ξαναφέρνουν και είναι και ληγμένο!" ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγρ. Συλλόγων κ. Η. Χαλακατεβάκης ζητώντας την άμεση απόσυρση του συγκεκριμένου φυτοφαρμάκου λέγοντας πως "υπάρχουν φάρμακα φιλικά στο περιβάλλον ώστε να σώσουμε την παραγωγή μας".
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Σ. Γεωργακάκης. "Στη δεινή θέση που βρίσκονται οι αγρότες λόγω της μεγάλης μείωσης της τιμής του ελαιολάδου και την αύξηση του κόστους παραγωγής το μόνο που μας έχει απομείνει είναι η ποιότητα. Το Υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης με τη χρήση του Lebaycid, υποβαθμίζει την ποιότητα. Είναι ένα λιποδιαλυτό φάρμακο που παραμένει στην ελιά και πηγαίνει στον καταναλωτή. Επίσης αν το εισπνεύσει ο άνθρωπος πηγαίνει στον λιπώδη ιστό του και παραμένει εκεί για μια ζωή".
ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ - ΔΗΜΑΡΧΟΙ
Σύμφωνοι με το αίτημα της απόσυρσης του Lebaycid, εμφανίσθηκαν οι βουλευτές που παραβρέθηκαν στην κινητοποίηση. Ο βουλευτής Χανίων κ. Μ. Βολουδάκης υπογράμμισε πως "θεωρώ απαράδεκτη τη λογική ότι ένα φάρμακο δεν είναι καλό, αλλά επειδή έχουμε αποθέματα το χρησιμοποιούμε. Δεν είμαι χημικός να κρίνω τα φάρμακα μπορώ να κρίνω όμως τη λογική αυτή που αντιβαίνει στις αρχές μας να αναδείξουμε την ποιότητα του ελαιολάδου και αντιβαίνουν στις αρχές της προστασίας της υγείας του καταναλωτή".
Ο κ. Στ. Νικηφοράκης τόνισε ότι "η συνέχιση της χρήσης του Lebaycid, επιτυγχάνει 3 πράγματα. Δηλητηριάζει τον ανθρώπινο οργανισμό, το περιβάλλον και την διατροφική και εμπορική αξία του ελαιολάδου. Ειναι ανεξήγητη η εμμονή του Υπουργείου στην χρήση του συγκεκριμένου φαρμάκου το οποίο έχει απαγορευτεί σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία. Η αιτιολογία ότι υπάρχουν αποθέματα θεωρώ ότι παίζει με τα ύστατα αποθέματα κοινής λογικής των αγροτών μας. Σε ό,τι με αφορά θεωρώ ότι η δεύτερη φάση του ψεκασμού που ολοκληρώθηκε αυτές τις ημέρες είναι η τελευταία με Lebaycid. Οι τρεις που απομένουν θα γίνουν με φάρμακα φιλικά στο περιβάλλον και στον ανθρώπινο οργανισμό που δεν αφήνουν κατάλοιπα στο λάδι".
«Να αποσύρει άμεσα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το επικίνδυνο φυτοφάρμακο Lebaycid» επισήμανε ο κ. Μ. Σκουλάκης, συμπληρώνοντας πως «εμείς ως ΠΑΣΟΚ έχουμε φέρει το θέμα στο ευρωκοινοβούλιο, οι βουλευτές κάναμε την παρέμβασή μας στη Βουλή και το αίτημα είναι να αντικατασταθεί το Lebaycid από άλλο εγκεκριμένο φυτοφάρμακο δακοκτονίας, το οποίο θα είναι ασφαλές για την υγεία των ανθρώπων και ταυτόχρονα φιλικότερο προς το περιβάλλον».
"Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των αγροτικών συλλόγων της περιοχής μας για την απόσυρση του Lebaycid" ανάφερε ο δήμαρχος Βουκολιών κ. Ν. Μπομπολάκης. "Εμείς ως ΣΕΔΗΚ είχαμε από πέρυσι κάνει έγγραφο στο Υπουργείο να το αποσύρουν και δυστυχώς βλέπουμε να το επαναφέρουν με τρόπο ανορθόδοξο και ενώ σε καμία ευρωπαική χώρα στην Ελλάδα με περίεργο τρόπο καθηγητές που ορίστηκαν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης του έδωσαν παράταση. O υπουργός πρέπει να ελέγξει τους συνεργάτες του και τους υπηρεσιακούς παράγοντες γιατί αυτό που λέει ο κόσμος και πιστεύω ότι έχει δίκιο είναι ότι διαπλέκονται συμφέροντα".
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος Καντάνου Ευτ. Δασκαλάκης. "Ο εισαγγελέας πρέπει να παρέμβει άμεσα στο θέμα. Υπάρχουν ατοπήματα από την πολιτεία. Πρέπει η δικαιοσύνη άμεσα να επιληφθεί του θέματος και κατά πόσο τηρήθηκαν οι διαδικασίες που προβλέπει η νομοθεσία", ανέφερε.

“Στον τρίτο ψεκασμό δεν
θα χρησιμοποιηθεί Lebaycid”
Αντιπροσωπεία των αγροτών συναντήθηκε με τον αρμόδιο αντινομάρχη κ. Χ. Κουκιανάκη, ο οποίος τους ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες της Νομαρχίας και την αλληλογραφία της με το Υπουργείο στο οποίο και μεταβίβασε την αντίθεση των παραγωγών στη χρήση του συγκεκριμένου φαρμάκου. Την αντιπροσωπεία ενημέρωσε και ο πλέον ειδικός, ο γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μ. Σκουντριδάκης (φωτ.). Μιλώντας στα "Χ.Ν." ο κ. Σκουντριδάκης σημείωσε πως "ολοκληρώνεται ο δεύτερος δολωματικός ψεκασμός και ετοιμαζόμαστε για τον τρίτο που θα γίνει με βάση συγκεκριμένα επιστημονικά κριτήρια και με βάση τις κλιματολογικές συνθήκες που θα επικρατήσουν στο Νομό και ανά περιοχή. Ο τρίτος ψεκασμός θα γίνει με ένα σκεύασμα που χρησιμοποιείται και για τη βιολογική καλλιέργεια της ελιάς, το λεγόμενο και "Σπιροσάντ", που είναι αποτελεσματικό και δεν έχουμε πρόβλημα. Οι 8 τόνοι του Lebaycid έχουν σχεδόν τελειώσει και είναι μια δέσμευση μας ότι μετά το τέλος του δεύτερου ψεκασμού δεν θα χρησιμοποιηθεί παρά του ότι το Υπουργείο έχει επιτρέψει την χρήση μέχρι το τέλος του Αυγούστου."

Αλαλούμ
Το αλαλούμ που έχει επικρατήσει στο θέμα της δακοκτονίας με ευθύνη του Υπουργείου Αγρ. Ανάπτυξης έχει ως αποτέλεσμα, σύμφωνα και με καταγγελίες που έχουν γίνει, αρκετοί αγρότες να προχωρούν από μόνοι τους σε ψεκασμούς των ελαιοδέντρων τους. Μάλιστα δεν προχωρούν σε δολωματικούς ψεκασμούς αλλά σε ψεκασμούς ολικής κάλυψης με ότι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό σε ό,τι αφορά τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων αλλά και στη γενικότερη ποιότητα του ελαιολάδου.
ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Aν δείτε κάτι περίεργο,η κάποιο γεγονός στείλτε μας τις φωτογραφίες email στο meliomixa@gmail.com Τα νέα εδώ τα μαθαίνετε πρώτοι,με σχόλια και ρεπορτάζ
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Σας ευχαριστούμε