Ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει, οι φαρμακοποιοί μηνύουν

Σε εξόφληση φαρμακοποιών προχωρά η διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).  
Ήδη πιστώθηκαν σε λογαριασμούς φαρμακοποιών 141 εκατ. ευρώ που οφείλονταν από το 2011 και αφορούσαν χρέη του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ).
 
Νέα πληρωμή προγραμματίζεται τις επόμενες δύο εβδομάδες, καθώς εκκρεμεί η εξόφληση επιπλέον 130 εκατ. ευρώ, οφειλόμενα των άλλων ασφαλιστικών ταμείων που συμμετέχουν στον ΕΟΠΥΥ.
 
Ωστόσο, η απευθείας καταβολή σε λογαριασμούς φαρμακοποιών των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προκάλεσε την αντίδραση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ). Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Κώστας Λουράντος κατέθεσε μήνυση κατά της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ για πλημμελή εξόφληση.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΦΣΑ, «οι απευθείας καταβολές στους ατομικούς λογαριασμούς των φαρμακοποιών των χρεών του ΟΠΑΔ έτους 2011, παραβιάζουν ευθέως την υποχρέωση του ΕΟΠΥΥ που απορρέει από τη μεταξύ μας συλλογική σύμβαση και επιβάλλει πληρωμή του ΦΣΑ, ο οποίος εν συνεχεία διανέμει τα αντίστοιχα χρήματα στα μέλη του».  Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, αναφέρει ο ΦΣΑ, να μείνουν ακάλυπτες εκατοντάδες επιταγές φαρμακοποιών «οι οποίοι αδυνατούν όλως ανυπαιτίως να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις καθώς η ασυνέπεια των πληρωμών του ΕΟΠΥΥ τους οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον Τειρεσία».
 
Στο μεταξύ, έντονη ήταν η διαμαρτυρία των προμηθευτών του ΕΣΥ για τη μη αποπληρωμή των ποσών που τους οφείλονται. Οι εκπρόσωποί τους ζητούν άμεσα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας. Με επιστολή που έστειλε προς τον κ. Γιάννη Στουρνάρα ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών και Υγείας (ΣΕΠ), υπογραμμίζει ότι «καμία μέριμνα δεν έχει ακόμα ληφθεί για την αποπληρωμή προϊόντων και υπηρεσιών που έχουν υλοποιηθεί από τους προμηθευτές προς τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, από το 2010!

Παρόλο που έχει ήδη καταβληθεί η δόση των 34,3 δις ευρώ και, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΥΥΚΑ), αυτό θα επέτρεπε την εξόφληση, έστω και μέρους, των οφειλών των Νοσοκομείων του ΕΣΥ, καμία τέτοια κίνηση δεν έχει προγραμματιστεί, αφού στις 28 Δεκεμβρίου 2012 το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι για τον τομέα της Υγείας καταβλήθηκαν 164 εκατ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων παρελθόντων ετών προς άλλους παρόχους, μόνο».
 
O πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Παύλος Αρναούτης επισημαίνει ότι «αυτή η καθυστέρηση αποπληρωμής, που όχι μόνο δεν είναι σύμφωνη με την καλή πίστη και τα συνήθη συναλλακτικά ήθη, αλλά είναι αντίθετη και προς τις ισχύουσες διατάξεις (ΠΔ 166/2003), έχει φέρει σε πλήρη απόγνωση τις εταιρείες μέλη μας» και ζητεί την άμεση λήψη μέτρων για τη βελτίωση της ρευστότητας των προμηθευτών του ΕΣΥ και την αποκατάσταση της ζημιάς που υπέστησαν από το PSI+.

http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Aν δείτε κάτι περίεργο,η κάποιο γεγονός στείλτε μας τις φωτογραφίες email στο meliomixa@gmail.com Τα νέα εδώ τα μαθαίνετε πρώτοι,με σχόλια και ρεπορτάζ
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Σας ευχαριστούμε