Το παρασκήνιο της εκλογής Τζιτζικώστα και η επόμενη μέρα στην Περιφέρεια



Αλλάζουν όλα στην Περιφέρεια Κ.Μακεδονίας: Προωθούνται φρέσκα πρόσωπα, αναβαθμίζεται ο Τσαμασλής. Η πίκρα του Παναγιώτη Ψωμιάδη, ο ρόλος της ΝΔ και οι νέοι ενδοπαραταξιακοί συσχετισμοί
του Δημήτρη Κούρου
Άνεμος αλλαγής πνέει από σήμερα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μετά την εκλογή του Απόστολου Τζιτζικώστα στη θέση του περιφερειάρχη. Ο κ. Τζιτζικώστας επικράτησε του Διονύση Ψωμιάδη με 33 ψήφους έναντι 17 στην ενδοπαραταξιακή εκλογική διαδικασία και πλέον φέρεται αποφασισμένος να τα… αλλάξει όλα. Φρέσκα πρόσωπα αναμένεται να στελεχώσουν άμεσα τις θέσεις της διοίκησης, αρχής γενομένης από την αυριανή εκλογή προέδρου και μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου και προεδρείου της Οικονομικής Επιτροπής, αλλά και τη μεθαυριανή εκλογή των νέων μελών της Μητροπολιτικής Επιτροπής.
Σημαντική θέση για την επόμενη μέρα αναμένεται να λάβει ο Γιώργος Τσαμασλής, που έπαιξε σημαντικό ρόλο και πάλεψε προσωπικά για την εκλογή του κ. Τζιτζικώστα και επανενεργοποιείται –διοικητικά- έπειτα από μακρό χρονικό διάστημα στο οποίο τον είχε θέσει η διοίκηση Ψωμιάδη. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσαμασλής από ουσιαστικό «Νούμερο 2» της παράταξης, μετά τη σύγκρουσή του με τον κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη είχε περιθωριοποιηθεί.
Και τα δυο στρατόπεδα απέδωσαν σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα στην εμπλοκή της ΝΔ, που μπορεί να είχε κρατήσει αποστάσεις από τη διαδικασία, αλλά μετά το μεσημέρι χτες, υπήρξε –σύμφωνα με πληροφορίες- μπαράζ τηλεφωνημάτων υπέρ του κ. Τζιτζικώστα.
Η περιφερειακή παράταξη «Δύναμη για την Κεντρική Μακεδονία» θα αποκτήσει και νέο μέλος, τον αντικαταστάτη (ως περιφερειακός σύμβουλος) του κ. Τζιτζικώστα, που θα είναι ο κ. Βασίλης Τουλίκας.
Η διαδικασία της εκλογής κύλησε ομαλά και όλες οι πλευρές έσπευσαν να στείλουν μήνυμα ενότητας. Αυτό είναι το ενθαρρυντικό. Όμως η διατήρηση μιας πολύ ισχυρής ομάδας συμβούλων από το στρατόπεδο Ψωμιάδη συνιστά μια ισχυρή εσωτερική αντιπολίτευση (το ένα τρίτο της ομάδας), χωρίς αυτό να σημαίνει αναγκαστικά και προβλήματα. Αλλωστε, όπως φάνηκε κι από τη διαδικασία, κανείς από τους περιφερειακούς συμβούλους δεν είχε τη διάθεση να οξύνει τα πνεύματα.
Συνοψίζοντας, έμπειρος περιφερειακός σύμβουλος έλεγε ότι «ο μεν Παναγιώτης Ψωμιάδης επιχείρησε με την –προ της διαδικασίας- ομιλία του να απευθυνθεί στο συναίσθημα και έχασε, ο δε Απόστολος Τζιτζικώστας έδειξε ικανότητα ηγέτη και η ομιλία του ήταν ποιοτική».
Στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου μπορεί να κλείστηκαν από το μεσημέρι οι 50 εκλέκτορες, όμως έξω από αυτή υπήρχε πολύς κόσμος, ψηφοφόροι της παράταξης, στελέχη της Περιφέρειας και υπάλληλοι, που μαζί με τους δημοσιογράφους είχαν στήσει τα δικά τους πηγαδάκια.
Την ώρα που ολοκληρωνόταν η ψηφοφορία (όλοι παρακολουθούσαν από τη γυάλινη πόρτα του περιφερειακού συμβουλίου) και μόλις άρχισε η καταμέτρηση των ψήφων, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης επέλεξε να κάνει τη δήλωσή του: «Καλή επιτυχία στον Απόστολο. Ενωμένοι είμαστε δίπλα του. Κάποιες δυνάμεις θεωρούν ότι τελείωσαν τον Παναγιώτη Ψωμιάδη. Ο Ψωμιάδης δεν τελείωσε. Δηλώνει παρών, ακόμη πιο δυνατός για τις αξίες μας, τα παιδιά μας και την πατρίδα μας. Προέχει η παράταξη και η ενότητα. Είμαστε δίπλα στον επικεφαλής». Αποχωρώντας, έλεγε ότι «από τις 2 μ.μ. χτες γνώριζα το αποτέλεσμα».
Νωρίτερα, ο κ. Θεοχάρης Αποστολίδης απέσυρε την υποψηφιότητά του και οι μονομάχοι για τη θέση του περιφερειάρχη ήταν ο Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Διονύσης Ψωμιάδης.
Το ζήτημα που είχε ανακύψει με το αν θα μιλούσε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης στην ομάδα ή όχι τελικά λύθηκε με την εκτός διαδικασίας ομιλία του. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, απευθύνθηκε στο θυμικό των περιφερειακών συμβούλων, συγκινήθηκε και εξαπέλυσε επίθεση στον κ. Τζιτζικώστα.
«Χτες οι μάσκες έπεσαν», φέρεται να δήλωσε. «Δε με άφησαν να μιλήσω κατά την εκλογική αναμέτρηση. Θέλω να ρωτήσω τον Απόστολο αν θα αρνιόταν στον πατέρα να μιλήσει στην οικογένειά του», ανέφεραν ότι είπε αυτήκοοι μάρτυρες. Μάλιστα, επιτέθηκε στη ΝΔ λέγοντας: «Με χρησιμοποίησε το κόμμα κι εμένα και το Διονύση (εννοώντας ότι ο αδελφός του επί χρόνια έφερνε ψήφους από άλλους πολιτικούς χώρους στη ΝΔ). Όταν χτυπάνε το Διονύση χτυπάνε κι εμένα».
Αναφερόμενος στον κ. Τζιτζικώστα είπε ότι έχει μέλλον, αλλά και αλαζονεία. «Πατάει σε σας αλλά παίζει και με τη φωτιά», φέρεται να είπε απευθυνόμενος στα μέλη της ομάδας, ενώ απευθύνθηκε (με δάκρυα στα μάτια) στον κ. Τζιτζικώστα και του είπε: «Ποιος είσαι εσύ που αρνείσαι την παρουσία μου στην παράταξη και την ομιλία μου; Δεν έχω δικαίωμα να ορίσω το διάδοχό μου; Είδατε καμιά παρέμβαση της ΝΔ; Εγώ μίλησα με υπουργούς, με τα στελέχη του κομματικού μηχανισμού και δεν έκαναν καμιά παρέμβαση. Μετά το μεσημέρι χτες άρχισαν οι παρεμβάσεις. Θέλω να αντισταθείτε στην πολιτική αλητεία. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα με προδώσετε. Δεν αξίζω να με στηρίξετε; Δεν περίμενα τέτοια συμπεριφορά».
Ο κ. Ψωμιάδης αναφέρθηκε μάλιστα και σε πολύ προσωπικό τόνο και στις ερωτήσεις που του έκανε η κόρη του…
Ο κ. Τζιτζικώστας πήρε το λόγο όταν άρχισε τυπικά η διαδικασία της συνεδρίασης της ομάδας και απέφυγε να απαντήσει, ενώ ανέφερε ότι ο νόμος του «Καλλικράτη» προβλέπει τις διαδικασίες και δεν προβλέπει ομιλία του έκπτωτου περιφερειάρχη.
Ο Διονύσης Ψωμιάδης από την πλευρά του δε μίλησε καν… Ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας περιορίστηκε να πει: «Δεν είναι ώρα για δηλώσεις».
Με την ανάδειξη περιφερειάρχη, ο κ. Τζιτζικώστας δήλωσε: «Σήμερα η Κεντρική Μακεδονία γυρίζει σελίδα. Κρατάμε τα καλά και αφήνουμε πίσω όσα μας πλήγωσαν.
Ενωμένη όλη η ομάδα των αντιπεριφερειαρχών και περιφερειακών συμβούλων θα δουλέψουμε σκληρά, θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό και θα φέρουμε τα καλύτερα αποτελέσματα για τους πολίτες της Περιφέρειας. Θα δώσουμε μάχη τον επόμενο ενάμιση χρόνο απέναντι στα προβλήματα και μόνο. Να είστε βέβαιοι ότι θα πετύχουμε».
Το σύνολο των μελών της ομάδας δήλωσαν ικανοποίηση από τη διαδικασία, που κύλησε ομαλά και χωρίς εντάσεις, ενώ στις κατ’ ιδίαν δηλώσεις τους ήταν συναινετικοί και ενωτικοί. Αξία έχει και η χειραψία ανάμεσα σε Γιώργο Τσαμασλή και Διονύση Ψωμιάδη στο διάδρομο του κτηρίου της Περιφέρειας, την ώρα που ο δεύτερος αποχωρούσε.
Η πλευρά Τζιτζικώστα ήδη έχει αρχίσει τις ζυμώσεις για την αυριανή διαδικασία εκλογής προέδρου και μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου και προεδρείου της Οικονομικής Επιτροπής, αλλά και εν όψει της εκλογικής διαδικασίας της Δευτέρας για τα μέλη της Μητροπολιτικής Επιτροπής. Τα 25 μέλη της επιτροπής αυτής θα αποφασίσουν και για τον πρόεδρο, ενώ θα πρέπει –σύντομα- να οριστεί και νέος αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, στο πόστο που μέχρι σήμερα κατείχε ο κ. Τζιτζικώστας. Επίσης, θα ακολουθήσει η επιλογή των θεματικών αντιπεριφερειαρχών (τρεις) από νέο περιφερειάρχη.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα πρόσωπα θα είναι νέα (δε θα είναι τα ίδια). Νωρίτερα αύριο το πρωί αναμένεται και η ορκωμοσία του νέου περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας.
Πηγή: voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Aν δείτε κάτι περίεργο,η κάποιο γεγονός στείλτε μας τις φωτογραφίες email στο meliomixa@gmail.com Τα νέα εδώ τα μαθαίνετε πρώτοι,με σχόλια και ρεπορτάζ
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Σας ευχαριστούμε