Οργιάζει το παρεμπόριο



  • 0
     
 Οργιάζει το παρεμπόριο στη Θεσσαλονίκη, πιάνουν δουλειά οι «Ράμπο»
Η κατάσταση, ειδικά στα κέντρα των μεγάλων πόλεων, όπως η Θεσσαλονίκη, έφτασε στο μη περαιτέρω, τονίζει ο περιφερειάρχης Κ.Μακεδονίας
Tου Δημήτρη Κούρου
Ράμπο στη μάχη για την πάταξη του παρεμπορίουεπιστρατεύει η κυβέρνηση, καθώς το φαινόμενο έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, πλήττοντας το νόμιμο και κυρίως το στεγασμένο εμπόριο, τις θέσεις εργασίας και το σύνολο της εθνικής οικονομίας, που χάνει πολύτιμα έσοδα. Σύμφωνα με στοιχεία των Επιμελητηρίων, ο ετήσιος τζίρος από το παρεμπόριο υπολογίζεται στα 69 δισεκατομμύρια ευρώ σε όλη τη χώρα και οι απώλειες στα κρατικά έσοδα από το ΦΠΑ εκτιμάται στα 9 – 10 δισ. ευρώ ετησίως!
Αυτά τονίστηκαν σε πολύωρη σύσκεψη που έγινε σήμερα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη, Απόστολου Τζιτζικώστα, παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης, Στέφανου Κομνηνού.
«Η κατάσταση, ειδικά στα κέντρα των μεγάλων πόλεων, όπως η Θεσσαλονίκη, έφτασε στο μη περαιτέρω. Πρέπει να δράσουμε όλοι μαζί συντονισμένα και να πατάξουμε το φαινόμενο. Εχουμε πολύ λίγα μέσα ως Περιφέρεια, ενώ και οι Δήμοι θα πρέπει να μην ολιγωρούν, καθώς αυτοί είναι αρμόδιοι για την αντιμετώπιση του φαινομένου», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.
Ο κ. Κομνηνός τόνισε ότι πρέπει να αναλάβουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς συγκεκριμένες δεσμεύσεις και πως οι υπηρεσίες που θα κληθούν να συνεργαστούν για την πάταξη του παρεμπορίου είναι τελωνεία, ΣΔΟΕ, λιμενικές αρχές, δημοτική αστυνομία και φορείς της αγοράς. Ο γ.γ. του υπουργείου ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση ετοιμάζει επιχειρησιακό σχέδιο, που θα εφαρμοστεί από το Μάρτιο, το οποίο εξαιρεί το λαθρεμπόριο τσιγάρων, καυσίμων και αλκοόλ, καθώς για τις τρεις αυτές κατηγορίες υπάρχει ειδική αντιμετώπιση.
«Η προσοχή μας θα στραφεί στα προϊόντα μαζικής κατανάλωσης, όπου υπάρχει πολύ μεγάλη αιμορραγία στους τζίρους, τεράστια φοροδιαφυγή και μεγάλη πληγή για την εγχώρια αγορά. Το 2013 η αγορά μαϊμού προϊόντων δε συνιστά βοήθεια σε έναν πλανόδιο που την έχει ανάγκη, αλλά είναι καταστροφική. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να σπάσει τα κυκλώματα του παρεμπορίου. Είναι εθνικός αγώνας και πρέπει να μάθουν όλοι ότι εκτός των οικονομικών ζητημάτων μπαίνουν και ζητήματα επικινδυνότητας αυτών των προϊόντων. Θα υπάρξει ενημερωτική καμπάνια», επισήμανε ο κ. Κομνηνός.
Δυο είναι οι πυλώνες αντιμετώπισης του προβλήματος σύμφωνα με τον ίδιο:
1. Δημοτική Αστυνομία (έχει πλέον αρμοδιότητες ανάλογες με του ΣΔΟΕ).
2. Κλιμάκια Ελέγχου Λαϊκών Αγορών.
Ωστόσο, από τις 13 Περιφέρειες, μόνον οι επτά έχουν τέτοια κλιμάκια (η Κεντρική Μακεδονία έχει).
Ο κ. Κομνηνός ανακοίνωσε ότι θα θεσπιστεί έξτρα ποσό 40 ευρώ για κάθε έξοδο υπαλλήλου με τα συγκεκριμένα κλιμάκια για έλεγχο και κάθε υπάλληλος θα κάνει πέντε εξόδους το μήνα, ώστε ένα ποσό περίπου 200 ευρώ να προστίθεται στο μηνιαίο μισθό του ως κίνητρο για να συμμετάσχει στη μάχη ενάντια στο παρεμπόριο. Τα κονδύλια για το συγκεκριμένο «μπόνους» θα βρεθούν από τα πρόστιμα στους παραβάτες κι από τη συμμετοχή των Επιμελητηρίων. Ηδη σχετική επιστολή έχει σταλεί στις Περιφέρειες.
Τρεις θεωρούνται οι βασικές πύλες εισόδου λαθραίων προϊόντων στη χώρα: τα λιμάνια Πειραιά, Θεσσαλονίκης και Ηγουμενίτσας, ενώ δημιουργείται και τέταρτη, στον Εβρο.
Ο κ. Κομνηνός ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί στην αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής το σχέδιο συγκρότησης του Συντονιστικού Κέντρου για την Αντιμετώπιση του Παρεμπορίου (ΣΥΚΑΠ), ο επικεφαλής του οποίου, Δημήτρης Μπουλούκος, ήταν παρών στη σημερινή σύσκεψη στην Περιφέρεια.
Το ΣΥΚΑΠ θα κάνει καταγραφή των κινδύνων και των γεωγραφικών ζωνών που θα παρακολουθούνται, ενώ θα είναι επικεφαλής των περιφερειακών κλιμακίων ελέγχου.
Ο κ. Μπουλούκος είπε ότι η πρόσθετη αμοιβή για τους υπαλλήλους είναι αναγκαία, αλλιώς το εγχείρημα δε θα πετύχει, καθώς οι ελεγκτές δεν μπορούν να κάνουν ελέγχους σε ώρες γραφείου…
«Είναι τόσο εκτεταμένο το φαινόμενο που τα κέντρα των πόλεων κινδυνεύουν να γίνουν παζάρια της Ανατολής», είπε χαρακτηριστικά.
Επεμβάσεις θα γίνονται και στις λαϊκές αγορές, ενώ οι αρμόδιοι επισήμαναν πως υπάρχουν δεκάδες κοντέινερ στα λιμάνια γεμάτα από λαθραία προϊόντα, έτοιμα να διοχετευτούν στην αγορά.
«Γη της Επαγγελίας» για το παρεμπόριο χαρακτήρισε το δήμο Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, Παναγιώτης Παπαδόπουλος και τόνισε πως το παρεμπόριο είναι υπεύθυνο για τα «λουκέτα» στις επιχειρήσεις και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι πύλη εισόδου απίστευτων ποσοτήτων λαθραίων προϊόντων. Για τη διοίκηση Μπουτάρη είπε ότι αρχικά έδειξε διάθεση αντιμετώπισης του ζητήματος, αλλά αποδείχτηκε αδύναμη.
Εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης τόνισαν ότι το 99% των μαϊμού προϊόντων είναι εισαγόμενα και χαρακτήρισαν το παρεμπόριο «οργανωμένο έγκλημα».
Για «μηδενικούς ελέγχους» έκανε λόγο ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας, Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, ενώ ο γενικός γραμματέας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, Χρήστος Νικολόπουλος, είπε ότι χωρίς χρηματοδότηση και μόνο από τα έσοδα των προστίμων δε θα μπορέσει να σταθεί ο ΣΥΚΑΠ, χαρακτήρισε «καρκίνωμα» τις λαϊκές αγορές και κατηγόρησε τον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών ότι κάνει «ρεσάλτο» στο στεγασμένο εμπόριο αυξάνοντας διαρκώς τις λαϊκές (24 λειτουργούν στο δήμο Θεσσαλονίκης).
Η αρμόδια αντιδήμαρχος, Καλυψώ Γούλα, επισήμανε ότι η δημοτική αστυνομία έχει άλλες 29 αρμοδιότητες εκτός του παρεμπορίου και δεν μπορεί να τα κάνει όλα… Τόνισε δε ότι καθημερινά στους δρόμους βγαίνουν 80 δημοτικοί αστυνομικοί σε δυόμιση βάρδιες, αλλά για μια πόλη 350.000 κατοίκων είναι ανέφικτο να καθαρίσουν το παρεμπόριο οι δημοτικοί αστυνομικοί ή έστω εξόχως ρομαντικό…
Πηγή: voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Aν δείτε κάτι περίεργο,η κάποιο γεγονός στείλτε μας τις φωτογραφίες email στο meliomixa@gmail.com Τα νέα εδώ τα μαθαίνετε πρώτοι,με σχόλια και ρεπορτάζ
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Σας ευχαριστούμε