Μπραβο.Λίγο ακόμα και τα καταφέραμε

Διαβάζω στον τοπικό τύπο ότι, κατά 70% έπεσε ο τουρισμός στην Ημαθία. Έγινε, λέει, σύσκεψη και ακούστηκαν και προτάσεις. Να το δούμε λίγο αυτό; Χρόνια τώρα, τακτικότατα διαβάζουμε ότι Νομαρχαίοι και παρατρεχάμενοι, βρίσκονται σε τουριστικές εκθέσεις στα τέσσερα σημεία του κόσμου. Καλό θα ήταν να μαθαίναμε πόσο κόστισε στον Ημαθιώτη αυτές οι βόλτες για να καταφέρουμε την μείωση κατά 70%. Και στη σύσκεψη ποιοι παρευρέθησαν λέτε; Μα όλοι όσοι τα κατάφεραν τόσο καλά. Μηδενός εξαιρουμένου. Και αντί να βρούνε μπροστά τους εντονότατη κριτική, κάποιος να ζητήσει λογαριασμό, ολοκληρώθηκε η … εκδήλωση μια χαρά. Και σα να μη συμβαίνει τίποτε, οι ίδιοι, κάνανε νέες προτάσεις. Μεταξύ τους δηλαδή, όλοι όσοι είναι στην παρέα, μιλούσαν και χαριεντίζονταν μεταξύ τους.
Από Γιοχάνεσμπουργκ μέχρι του διαόλου τη μάνα, «δώσαμε με επιτυχία το παρόν» και « ήταν απόλυτα επιτυχημένη η προβολή της Ημαθίας». Εκ του αποτελέσματος, βλέπουμε ότι όσοι ασχολήθηκαν και με τον τουρισμό της Ημαθίας, ήταν απόλυτα ανεπαρκείς. Αποτυχημένοι σε όλα. Μην περιμένουμε όμως να αλλάξει τίποτε. Οι  ίδιοι κάνουν κουμάντο, οι ίδιοι έχουν τα πόστα, μεταξύ τους αλληλοϋποστηρίζονται. Τίποτε δεν είναι τυχαίο. Βέβαια, κανείς δεν έψαξε ποιος μπορεί να φταίει. Να γίνει αυτοκριτική βρε αδερφέ. Βάλανε όμως στόχο. Τον δρόμο, Βέροιας – Βεργίνας. Αυτό που έπρεπε να τελειώσει, ως έργο, όταν γινόταν το μουσείο στη Βεργίνα, αναφέρθηκε τώρα. Μάλλον οι τουρίστες δεν μας προτιμούν γιατί, είναι μικρός ο δρόμος. Και αναρωτιέσαι που να με πάρει και να με σηκώσει. Με μια Βεργίνα, με μια σχολή του Αριστοτέλη, με τέτοιο φυσικό πλούτο από βουνά και λίμνες, μόνο 70% μείωση; Μα αυτό είναι επιτυχία. Μας μένει ένα μικρό ακόμη 30%, για να πιάσουμε το απόλυτο. Και τι λέτε να γίνει μετά; Μα θα κάνουν νέα σύσκεψη οι ίδιοι. Και θα κάνουν νέες προτάσεις, θα τρέχουν ανα τας Ευρώπας για προβολή της Ημαθίας, θα περνάνε καλά, τις βόλτες τους και όλα καλά. Φωτογραφίες για τις τοπικές εφημερίδες για τα πρόβατα και έτοιμοι για τις επόμενες νικηφόρες εκλογές.
Μη ζοριζόμαστε. Όσο εμείς επιλέγουμε όσους θα μας διοικήσουν και τοπικά, να κοιτάμε τον καθρέφτη για τον φταίχτη. Όσο εμείς , σε μια διαλυμένη κοινωνία, αρκούμαστε σε έναν  φραπέ γλυκό χωρίς γάλα, θα μας αποδοθεί ότι μας αξίζει. Και μας αποδίδεται.
Λογικό βέβαια, με αυτήν την οικονομική κατάσταση πολέμου, να μειωθούν και οι τουρίστες. Μα με το δεύτερο μεγαλύτερο αστικό κέντρο δίπλα μας, την Θεσσαλονίκη, με οδικό δίκτυο σύγχρονο, κάναμε κάτι για να προσελκύσουμε επισκέπτες;
Κρίμα στους ιδιώτες που εξαρτώνται από τον τουρισμό. Κρίμα γιατί θα αργήσει πολύ να γίνει κάτι θετικό. Όσο πλήρως ανίκανες παρέες κανονίζουν τα κονδύλια, έχουν πιασμένα όλα τα πόστα, δεν είναι ικανοί ούτε για τα ροδάκινα, θα μας αποδίδεται ένα 70%. Όχι κέρδος. Χασούρα.

Ο Σχολιαστικός  

3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος8:41 μ.μ.

    Αγαπητέ Λαικούρα

    τυχαία δεν έχουμε αντιδήμαρχο τουρισμού;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλημερα,πριν λιγες μερες εγινε αναφορα σχετικα με τα χρηματα που εχουν φαει οι δημοι, μηπως θα πρεπει και αυτα να θεωρηθουν ΄΄φαγωμενα΄΄ για να κανουν ΄΄γουστα ΄΄ και ταξιδια με λεφτα των δημωτων βεροιας και περιχωρων οι διαφοροι δημοτικοι προυχωντες του Δημου Βεροιας και περιχωρων?
    Γιατι εγω το μονο που βλεπω με τα προαναφερομενα ειναι ταξιδακια αναψυχης με την συμφωνει γνωμη ολων των εμπλεκομενων, καθως απο οτι φαινεται μοιραζαν την πιτα(ταξιδι αναψυχης τσαμπε)καθε φορα σε αλλον ωστε να μην υπαρχει κανενας παραπονεμενος και τους χαλασει την δουλεια.
    ευχαριστω αναγνωστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος5:13 μ.μ.

    Πολύ καλά τα λέτε. Εμείς αρχίσαμε την τοποθέτησή μας ότι στα επτά χρόνια που διακονούμε στο Μοναστήρι, που θα έπρεπε να είναι κόσμημα γιά την περιοχή και είνα -λυπάμαι που το λέω - ερειπιώνας, είμαστε τελείως απογοητευμένοι από την "κρατική" μέριμνα γιά τους επισκέπτες. Αλλά ας μήν γράψω περισσότερα ως σχόλιο. Θα τα αναρτήσω στην σελίδα μας. Ευχαριστώ γιά την Φιλοξενία. π. Πορφύριος. Μονή Προδρόμου Βεροίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Aν δείτε κάτι περίεργο,η κάποιο γεγονός στείλτε μας τις φωτογραφίες email στο meliomixa@gmail.com Τα νέα εδώ τα μαθαίνετε πρώτοι,με σχόλια και ρεπορτάζ
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Σας ευχαριστούμε