Mε λαμπρότητα εορτάστηκε στην Συκιά η εορτή του αγίου Θεράποντα

Η δεύτερη πανήγυρη του χωριού Συκιά
Εορτάστηκε πανηγυρικά σήμερα στο χωριό Συκιά ο δεύτερος πολιούχος, ο άγιος Θεράποντας.
Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας Κύριο κ. Παντελεήμονα εκπροσώπησε ο
πανοσιολογιώτατος Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου – Σκήτη Βεροίας αρχιμανδρίτης κ. Πορφύριος, ο οποίος και λειτούργησε μαζί με τους πατέρες Αιμιλιανό Προδρομίτη, Χρίστο, Φώτιο, τον εφημέριο του χωριού π. Ιωάννη και τον διάκονο Αλέξιο.
Έψαλαν ο κ. Παύλος Αναγνώστης γιατρός ΩΡΛ, από την Ελβετία, ο ψάλτης της Βεργίνας και ο ψάλτης του ναού.

Στο κήρυγμά του, ο Γέροντας Πορφύριος μετέφερε τις πατρικές ευχές του Μητροπολίτη, και τόνισε ότι ο Άγιος Θεράπων ήταν πολύ καλή επιλογή γιά δεύτερος άγιος του χωριού Συκιά, γιατί ο ίδιος καταγόταν από την Αλεμανία της Γερμανίας, όπου πολλοί συκιώτες ζουν ξενιτεμένοι αλλά και πολλοί εργάστηκαν όλη τους την ζωή, μέχρι να συνταξιοδοτηθούν και να επιστρέψουν στο χωριό.

Μετά την Θεία Λειτουργία, ο ιερέας δεξιώθηκε τους λειτουργούς, τους ψάλτες αλλά και του συμμαθητές του από την ιερατική σχολή της Κατερίνης σε κατάστημα του χωριού.
Ανάμεσα σε αυτούς που εκκλησιάστηκαν, βρισκόταν και ο διευθυντής της Σχολής, όπου φοιτάει ο πατήρ Ιωάννης, πατήρ Δημήτριος Καλόγηρος, πρώην διευθυντής της Αθωνιάδας Σχολής του Αγίου Όρους, και πολλοί συμμαθητές του εφημερίου του χωριού.
Ήταν παρών και ο Πρόεδρος της Κοινότητας του Χωριού κύριος Μιχάλης Τέτος.
Ο Πανοσιολογιώτατος Ηγούμενος του Τιμίου Προδρόμου Γέροντας Πορφύριος πρότεινε στον κύριο Πρόεδρο, τον εφημέριο και τους λοιπούς να προβληθεί η θέση Σουλπάτα, όπου σώζεται το σπήλαιο ασκήσεως του Οσίου Διονυσίου του Κοινοβιάρχη, του εν Ολύμπῳ.
Σημαντικό το ότι η εκκλησία του Τιμίου Προδρόμου, ο οποίος είναι και ο πολιούχος του χωριού, ήταν σχεδόν γεμάτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Aν δείτε κάτι περίεργο,η κάποιο γεγονός στείλτε μας τις φωτογραφίες email στο meliomixa@gmail.com Τα νέα εδώ τα μαθαίνετε πρώτοι,με σχόλια και ρεπορτάζ
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Σας ευχαριστούμε