Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ και «μη χειρότερα Θεέ μου»
Συνεδρίασε, το είδαμε και αυτό, την Κυριακή 24-11-2013 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας με θέμα την έγκριση του προϋπολογισμού του έτους 2014.
Ένας προϋπολογισμός, που μπορεί τυπικά να ισοσκελίσθηκε στο σύνολό του, αλλά ουσιαστικά είναι εικονικός και πλασματικός. αφού με τη «μηδενική» αναπροσαρμογή των τελών, που εισηγήθηκε η κυρία Ουσουλτζόγλου και αποδέχθηκε η αποδεκατισμένη δημοτική ομάδα της, τοποθετήθηκε μια ωρολογιακή βόμβα στα οικονομικά του Δήμου.
Μια βόμβα που θα «σκάσει» στα χέρια της επόμενης δημοτικής αρχής, ακριβώς στην έναρξη της θητείας της, τον Σεπτέμβριο του 2014, και που θα κρατάει «δεμένους χειροπόδαρα» και τον δήμο και τους δημότες τουλάχιστον για όλη την επόμενη πενταετία.
Συγκεκριμένα, με τα άρθρα 3 του νόμου 4111/13 και 76 του 4472/13 συστάθηκε το διαβόητο «Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ». Το Παρατηρητήριο αξιολογεί και ελέγχει την πορεία εκτέλεσης του δημοτικού προϋπολογισμού (όλων των δήμων της χώρας). Σε περίπτωση που διαπιστώσει απόκλιση από τους τριμηνιαίους δημοσιονομικούς στόχους άνω του 10% διατυπώνει υποδείξεις, για να επιτευχθούν οι αναγκαίες διορθώσεις. Εφόσον η εκτέλεση του δημοτικού προϋπολογισμού παρουσιάζει απόκλιση από τους στόχους για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, ο δήμος υπάγεται υποχρεωτικά στο Πρόγραμμα Εξυγίανσης.
Τι σημαίνει Πρόγραμμα Εξυγίανσης:
Πρώτον, άμεση εφαρμογή των μέτρων που προβλέπει η νομοθεσία για τη διασφάλιση της είσπραξης των απαιτήσεων του δήμου και για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Όπως είναι γνωστό, ο δήμος έχει απαιτήσεις, τόσο έναντι του κράτους, όσο και έναντι των πολιτών. Η υποχρέωση άμεσης εφαρμογής των μέτρων, σημαίνει ότι «θέλει δε θέλει» ο δήμος θα πρέπει να στραφεί κατά των πολιτών που του οφείλουν χρήματα, χρησιμοποιώντας όλα (μα όλα!) τα όπλα που του παρέχει η νομοθεσία (και ο νοών νοείτω).
Δεύτερον, αναστολή προσλήψεων (δηλαδή, ο δήμος που θα ενταχθεί στο Πρόγραμμα Εξυγίανσης δε θα μπορεί να προβεί σε απολύτως καμία πρόσληψη, ούτε καν μέσω ΑΣΕΠ!
Τρίτον, υποχρεωτική επιβολή μετατάξεων προσωπικού.
Τέταρτον, υποχρεωτική αύξηση εσόδων από φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές (δηλαδή, χωρίς να χρειάζονται εισηγήσεις και πολυλογίες στο δημοτικό συμβούλιο, το Παρατηρητήριο μετράει τι λείπει και το επιβάλλει και η «αυτοτέλεια» της Αυτοδιοίκησης πάει περίπατο!).
Πέμπτον, αύξηση του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας, χωρίς να ρωτηθεί και χωρίς να αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο. Οι κάτοικοι θα δουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, μέσω των οποίων πληρώνουν το ΤΑΠ, να φουσκώνουν κι άλλο!
Έκτον, αύξηση του τέλους παρεπιδημούντων.
Έβδομον, περιορισμό των δημοτικών δαπανών μόνον στις υποχρεώσεις μισθοδοσίας και στις απολύτως ανελαστικές δαπάνες (κοντολογίς, ούτε εφεδρικό στυλό δε θα μπορεί να αγοράσει ο δήμος!).
Όλα αυτά (και άλλα…) προβλέπονται στην περίπτωση που κάποιος δήμος θα τεθεί υπό την επιτροπεία του Παρατηρητηρίου. Και πώς τίθεται υπό επιτροπεία; Αν παρουσιάσει, επί δύο συνεχόμενα τρίμηνα απόκλιση από τους στόχους άνω του 10%. Και πώς θα παρουσιάσει «εγγυημένα» απόκλιση; Αν, π.χ. δε φροντίσει να έχει ισοσκελισμένα τα έσοδα και τα έξοδα των ανταποδοτικών υπηρεσιών του, δηλαδή, αν «φροντίσει» να μείνουν τα έσοδα από τα δημοτικά τέλη καθηλωμένα σε «ύψη» που δε θα μπορούν να καλύψουν τις δαπάνες των αντίστοιχων υπηρεσιών.
Στην περίπτωση αυτή, δηλαδή στην περίπτωση του δήμου Βέροιας, όπως διαμορφώνεται με τις αποφάσεις της δημοτικής αρχής, η απόκλιση πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Έτσι, με αποφάσεις που λαμβάνονται ενόψει του πιθανού «εκλογικού κέρδους, ο προϋπολογισμός του 2014 τινάζεται από τώρα στον αέρα. Με τη λήξη του δεύτερου τριμήνου του 2014 η απόκλιση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Τότε θα έρθει η κίτρινη κάρτα» από το Παρατηρητήριο. Με τη λήξη του δεύτερου τριμήνου (δηλαδή μετά τις δημοτικές εκλογές) το φαινόμενο της απόκλισης θα επαναληφθεί. Τότε θα ενεργοποιηθεί υποχρεωτικά η ένταξη στο πρόγραμμα Εξυγίανσης, δηλαδή η μετατροπή του δημοτικού συμβουλίου σε καθαρά διακοσμητικό όργανο…
Όμως, οι δημοτικές εκλογές θα έχουν ήδη γίνει. Αν (θεός φυλάξοι!) έχει επανεκλεγεί η ίδια δημοτική αρχή, η κυρία Ουσουλτζόγλου, κατά την προσφιλή τακτική της, θα ρίξει τα βάρη στο κακό Κράτος, που τιμωρεί τον δήμο! Αν έχει εκλεγεί όμως μια άλλη δημοτική αρχή θα βρεθεί μπροστά σε τετελεσμένα γεγονότα, που θα της αφαιρούν κάθε δυνατότητα δράσης και λειτουργίας και που, εντελώς άδικα, θα την εκθέτουν διαρκώς στα μάτια των δημοτών…
Έτσι, οι τελευταίες «μηδενικές» εμπνεύσεις της κυρίας Ουσουλτζόγλου και των πιστών ακολούθων της, πριν από την έγκριση, άρον άρον του προϋπολογισμού του 2014, δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια εκ προμελέτης παράδοση του δήμου και των δημοτών στα σαγόνια του Παρατηρητηρίου, δηλαδή μια εκ προμελέτης κατάργηση αυτού του ίδιου αυτοδιοικητικού θεσμού…
Και «μη χειρότερα Θεέ μου»!
Χρήστος Σκουμπόπουλος
τ. Δήμαρχος Βέροιας
Βέροια, 3-12-2013
Ας τα πάρουμε λοιπόν ένα-ένα : 'ο δήμος θα πρέπει να στραφεί κατά των πολιτών που του οφείλουν χρήματα, χρησιμοποιώντας όλα τα όπλα που του παρέχει η νομοθεσία' Δηλαδή είναι κακό να εισπράξει ο ο δήμος τα χρωστούμενα πχ από κλήσεις κλπ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΣΠΡΑΤΕΙ ΕΠΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝΤΑΣ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεύτερον, αναστολή προσλήψεων ούτε καν μέσω ΑΣΕΠ! Εδώ να γελάσουμε; Δηλαδή θέλετε να κάνετε ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ;
Τρίτον, υποχρεωτική επιβολή μετατάξεων προσωπικού. ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ.Άλλωστε προβλέπεται. Γιατί να έχουμε πχ από έναν λογιστή σε κάθε δημοτική επιχείρηση και να μην έχουμε ένα λογιστήριο του δήμου που να ελέγχει ΟΛΑ τα λογιστικά των δημοτικών επιχειρήσεων;
Τέταρτον, υποχρεωτική αύξηση εσόδων από φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές. Αυτό θα γίνει έτσι κι αλλιώς ΕΦΟΣΟΝ ΑΠΟΤΥΧΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ. Δεν είναι υποχρεωτικό να γίνει αν ο δήμος συμμαζέψει τα έξοδα, τις μισθοδοσίες, τις συμβάσεις κλπ.
Πέμπτον, αύξηση του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας, χωρίς να ρωτηθεί και χωρίς να αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο. ΟΜΟΙΩΣ
Έκτον, αύξηση του τέλους παρεπιδημούντων.
Έβδομον, περιορισμό των δημοτικών δαπανών μόνον στις υποχρεώσεις μισθοδοσίας και στις απολύτως ανελαστικές δαπάνες. Δηλαδή, δεν θα έχουμε μπριζολίτσες πλέον στις δημοτικές γιορτές;
Συμπέρασμα: Ίσως να είναι πολύ καλό να υπαχθεί ο δήμος σε τέτοιο έλεγχο, εφόσον θέλουμε να γίνουν αποδοτικότερες οι υπηρεσίες του και αυτά που πληρώνουμε να μην πάνε σε άχρηστα έργα ή σε άχρηστες υπηρεσίες.