Ο Άγγελος Τόλκας μετά από μακρά περίοδο επανέρχεται με μια εϕ’ όλης της ύλης συνέντευξη

Ο Άγγελος Τόλκας μετά από μακρά περίοδο επανέρχεται με μια εϕ' όλης της ύλης συνέντευξη στον Αγγελιοϕόρο της Κυριακής και μιλάει για όλα. Για το μνημόνιο, την περίοδο 2009-2012, τη σημερινή κατάσταση, το χρέος, το ΠΑΣΟΚ, την πιθανή συγκυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρώην βουλευτής θυμίζει τις δύσκολες πολιτικές συνθήκες του 2010-2012 με την Ευρώπη αρνητική απέναντι στην Ελλάδα και με το εσωτερικό μέτωπο διασπασμένο. Μέσα σε αυτό το κλίμα τον Οκτώβριο του 2011 συμϕωνήθηκε το κούρεμα του δημοσίου χρέους κατά 50% και αποϕεύχθηκαν αποϕάσεις κουρέματος καταθέσεων όπως στην Κύπρο.
Στην ερώτηση αν θα μπορούσαμε να αποϕύγουμε το μνημόνιο απαντάει ότι αυτό μακάρι να γινόταν εάν κάπου αλλού υπήρχαν άμεσα διαθέσιμα χρήματα για τις ανάγκες της χώρας. Αντιστρέϕει μάλιστα το ερώτημα σε όσους έταζαν ότι υπάρχει άλλη λύση μέσα από Ζάππεια κλπ γιατί δεν εϕάρμοσαν αυτές τις άλλες λύσεις.
Κατακρίνει πολλές από τις υποχρεώσεις των μνημονίων επειδή οδήγησαν σε ασϕυξία και αδιέξοδα ή δεν έϕεραν αποτελέσματα στην εθνική προσπάθεια προς την ανάπτυξη και την τόνωση της οικονομίας. Ενώ θεωρεί ως μεγαλύτερη επιτυχία όχι απλά την έξοδο από το μνημόνιο αλλά την εξάλειψη των αιτιών που οδήγησαν στα μνημόνια.  
Σε άλλο σημείο μιλάει για την κρίση του ροδακίνου με σαϕείς αιχμές σε όσους απλά περιορίστηκαν σε ανακοινώσεις και έκϕραση συμπαράστασης για τους αγρότες ενώ αναλύει γιατί πέρα από τις αποζημιώσεις θα έπρεπε να έχουμε απαντήσει στην ανάγκη δημιουργίας ενιαίου ϕορέα προώθησης του προϊόντος, να οργανώσουμε περαιτέρω την παραγωγή και την αποδοτικότητα, να εξελιχθούν οι οργανώσεις σε σύγχρονες επιχειρήσεις με εξειδικευμένο προσωπικό, να αντιμετωπιστούν τα δομικά προβλήματα της αγροτικής μας παραγωγής.
  Ιδιαίτερα καυστικός είναι τόσο με κόμματα όσο και πολιτικούς κεντρικά αλλά και στην Ημαθία που επενδύουν στο λαϊκισμό και τη μισαλλοδοξία, που περιγράϕουν απλά μια κατάσταση χωρίς να προτείνουν λύσεις, που στόχος τους είναι να πουν το εύκολο, το ακίνδυνο και τελικά το ανεύθυνο για να γίνουν αρεστοί στους πάντες.
Μεγάλο κομμάτι της συνέντευξης αϕορά και τα δρώμενα στον χώρο της κεντροαριστεράς.
Ο ίδιος θέτει ως στόχο των προοδευτικών δυνάμεων να παλέψουν για τη συγκρότηση του προοδευτικού μετώπου της λογικής και της νηϕαλιότητας απέναντι στο μπλοκ του λαϊκισμού.
Εξηγεί γιατί διαϕώνησε με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και γιατί πρότεινε να προηγηθεί συνέδριο του κόμματος με στόχο την ευρύτερη δυνατή συμπαράταξη των προοδευτικών δυνάμεων με κύριο πόλο το ΠΑΣΟΚ ενώ στρέϕεται με αιχμές κατά όσων βλέπουν τη διάλυση της παράταξης ως ευκαιρία για τους ίδιους.
Λέει χαρακτηριστικά για την παράταξη «Να ξαναϕτιάξουμε πολιτικό κόμμα όχι επικοινωνιακή πλατϕόρμα» και «να αλλάξουμε πολιτική – και όχι απλά ηλικιακή – γενιά».   
  Τέλος στην ερώτηση για μια επόμενη κυβέρνηση απαντά ότι το ΠΑΣΟΚ πλέον, που ανέλαβε όλο το βάρος της κρίσης, δεν έχει λόγο να συμμετέχει σε μια κυβέρνηση παρά μόνο εάν αυτή είναι διατεθειμένη να απαντήσει στα δύο βασικά προβλήματα της χώρας. Την ανισοκατανομή πλούτου και ευκαιριών και την υποχώρηση των δημοκρατικών θεσμών.