Έρχονται μικρές μειώσεις στο ρεύμα μετά τον Ιανουάριο του 2016


Εκπτώσεις που φτάνουν ως το 15% ανά επιχείρηση ενέκρινε χθες η... έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ έπειτα από σχετική πρόταση του βασικού μετόχου, δηλαδή της κυβέρνησης, ωστόσο τα βιομηχανικά τιμολόγια υψηλής τάσης προηγουμένως.... θα αυξηθούν. 

Και αυτό διότι ταυτόχρονα καταργείται η έκπτωση 20% που είχε αποφασιστεί από προηγούμενες κυβερνήσεις. Την ίδια ώρα, έρχονται μικρές μειώσεις στο ρεύμα μετά τον Ιανουάριο του 2016 για εκατομμύρια νοικοκυριά, εξοικονόμηση που υπολογίζεται στα 5 - 7 ευρώ το έτος, ύστερα από απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και όχι της ΔΕΗ, καθώς επιχείρηση δεν αναμένεται να προβεί σε μειώσεις στα οικιακά τιμολόγια, αν και η μεγάλη πτώση των τιμών των καυσίμων θα επέτρεπε. 

Η απόφαση αφορά τον περιορισμό των τελών, όπως το ΕΤΜΕΑΡ , τις χρεώσεις δικτύων, του συστήματος μεταφοράς κ.α, που επιβαρύνουν τους καταναλωτές και αντιστοιχούν μέχρι το 50% της αξίας ενός οικιακού λογαριασμού. Το τέλος ΕΤΜΕΑΡ από το 2010 μέχρι σήμερα έχει αυξηθεί κατά… 26.000% και από τα τριάντα λεπτά έχει φτάσει σήμερα να επιβαρύνει με 26,30 ευρώ ένα μέσο νοικοκυριό. Μεσοσταθμικά το ΕΤΜΕΑΡ θα είναι φέτος μειωμένο κατά 8,1% στα 18,13 ευρώ ανα χίλιες κιλοβατώρες, ενώ αυξήσεις θα ισχύσουν μόνο για τους καταναλωτές Μέσης Τάσης άνω των 13 γιγαβατώρων και για τις βιομηχανίες που τροφοδοτούνται από την Υψηλή Τάση. 

Σχετικά με τα βιομηχανικά τιμολόγια, αν και αυτή η απόφαση διασφαλίζει χαμηλότερες τιμές ρεύματος για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες υπάρχει ακόμα ο κίνδυνος να χαρακτηριστεί «κρατική ενίσχυση» ωστόσο από τη ΔΕΗ εκτιμούν ότι ο τρόπος θα είναι αποτελεσματικός για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη Βιομηχανία. 

Από την πλευρά της η βιομηχανία εμφανίζεται προβληματισμένη και τις επόμενες ημέρες θα φανεί η στάση που διατηρήσει, ενώ ο κλάδος μέσω του ΣΕΒ είχαν αιτηθεί καλόπιστες διαπραγματεύσεις σε ατομικό επίπεδο για τη διαμόρφωση ανταγωνιστικών τιμολογίων που να αντανακλούν το μεταβλητό κόστος παραγωγής της ΔΕΗ. 

Σύμφωνα με την απόφαση από 1η Ιανουαρίου θα μειωθούν μεσοσταθμικά κατά 6% τα βιομηχανικά τιμολόγια, με ανώτατο όριο μείωση 15%, ενώ στη συνέχεια αναμένεται να ξεκινήσει η προσπάθεια για περαιτέρω μειώσεις μέσω του μέτρου της «διακοψιμότητας» και της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο βιομηχανικό ρεύμα. 

Ουσιαστικά τα οκτώ κλιμάκια εκπτώσεων όγκου σε συνδυασμό με τους επτά τιμοκαταλόγους διαμορφώνoυν μια γκάμα 56 εναλλακτικών τιμοκαταλόγων, βάσει των οποίων θα πραγματοποιηθούν διαπραγματεύσεις με κάθε επιχείρηση υψηλής τάσης ξεχωριστά, για σύναψη των αστικών συμβάσεων τιμολόγησης. Σύμφωνα με την επιχείρηση, ακολουθεί τις πρακτικές που εφαρμόζονται σε αγορές και ως εκ τούτου δεν υπάρχει έδαφος για οποιαδήποτε παρέμβαση των ευρωπαϊκών οργάνων για ζητήματα ανταγωνισμού.

Παράλληλα, η ΔΕΗ ενέκρινε τη συνέχιση της ηλεκτροδότησης της Αλουμίνιον ενόψει της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το θέμα καθώς και των διαπραγματεύσεων που θα ξεκινήσουν όσον αφορά το τιμολόγιο στη συγκεκριμένη βιομηχανία. 

Βάσει της πρότασης, εγκρίθηκαν εκπτώσεις με βάση τον όγκο κατανάλωσης ως εξής: 
-από 0 έως 10 Gwh - έκπτωση 0% 
-από 10 έως 50 Gwh - έκπτωση 4% 
-από 50 έως 200 Gwh - έκπτωση 6% 
-από 200 έως 400 Gwh - έκπτωση 8% 
-από 400 έως 700 Gwh - έκπτωση 10% 
-από 700 έως 1.000 Gwh - έκπτωση 12% 
-από 1.000 έως 2.000 Gwh - έκπτωση 13% 
-για πάνω από 2.000 Gwh - έκπτωση 15%.