ΠΡΟΣΟΧΗ: Καρκινογόνος ουσία σε κάψουλες του εσπρέσο...


Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται ευρέως οι οικιακές μηχανές καφέ με κάψουλες για την παρασκευή εσπρέσο και άλλων ροφημάτων...

Οι ειδικοί όμως κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ασφάλεια των καψουλών, καθώς ο καφές που φτιάχνεται στο συγκεκριμένο τύπο μηχανής περιέχει πολλαπλάσια συγκέντρωση από φουράνιο – ένα τοξικό, καρκινογόνο συστατικό – απ’ αυτόν που φτιάχνουν οι απλές καφετιέρες. Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις μάλιστα βρέθηκαν στις κάψουλες του εσπρέσο.

Η μελέτη έγινε από ειδικούς στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal Food Chemistry» και στο site του Εθνικού Ιδρύματος Επιστήμης και Τεχνολογίας της Ισπανίας.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα χημικά συστατικά που παράγονται φτιάχνοντας καφέ φίλτρου, δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με αυτά που παράγονται από μία μηχανή εσπρέσο με κάψουλα, καθώς κατά τη διαδικασία υπάρχει μεγάλη διαφορά στην απελευθέρωση φουρανίου.
Οι επιστήμονες μελετούν τα τελευταία χρόνια το συγκεκριμένο συστατικό, καθώς είχε αποδειχθεί η τοξικότητα και οι καρκινογόνες ιδιότητες που είχε στα ζώα.

Μετά την καταγραφή των συγκεντρώσεων φουρανίου σε διάφορα είδη καφέ, οι επιστήμονες βρήκαν ότι:
– Ο καφές φίλτρου περιέχει από 20 έως 78 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο (ng/ml)
– Ο στιγμιαίος καφές περιέχει από 12 έως 35 ng/ml
– Ο εσπρέσο απλής μηχανής από 43 έως 146 ng/ml
– Ο εσπρέσο από κάψουλα περιέχει 117 έως 244ng/ml

Τα αυξημένα επίπεδα οφείλονται στις ερμητικά κλειστές κάψουλες, οι οποίες εμποδίζουν το φουράνιο, που είναι ιδιαίτερα πτητικό, να απελευθερωθεί όταν με την πίεση και το καυτό νερό το συστατικό εισέρχεται στο ρόφημα.

Μάλιστα, όσο περισσότερο παραμένει ο καφές στο φλιτζάνι, τόσο περισσότερο εξατμίζεται το φουράνιο.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως σε όλες αυτές τις περιπτώσεις είναι εντός των τιμών που θεωρούνται ασφαλείς για την ανθρώπινη υγεία.

Για να ξεπεράσει κάποιος τα ανώτατα εγκεκριμένα όρια το φουράνιο στον καφέ, θα πρέπει να καταναλώσει τουλάχιστον 20 κάψουλες καφέ την ημέρα ή 200 στιγμιαίους καφέδες.
Ωστόσο, το φουράνιο περιέχεται σε διάφορα τρόφιμα, από παιδικές τροφές, χυμούς, προϊόντα σε βάζα και κονσέρβες που δεν ζεσταίνονται για να καταναλωθούν και είναι δύσκολο να ξεπεράσει κάποιος τα ασφαλή όρια. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί και καταμετρά την ουσία σε διάφορα τρόφιμα προκειμένου να αλλάξει την υπάρχουσα νομοθεσία.
Στην ίδια μελέτη φάνηκε πως η συγκέντρωση φουρανίου είναι χαμηλότερη σε καφέ που έχει καβουρδιστεί αργά και σε χαμηλή θερμοκρασία, από αυτόν που καβουρδίζεται σε υψηλή θερμοκρασία και γρήγορα.

Το φουράνιο, όπως και το ακρυλαμίδιο, ανήκει στην κατηγορία των καρκινογόνων συστατικών που εμφανίζονται όταν το τρόφιμο ή το ποτό εκτίθενται σε υψηλή θερμοκρασία.