Ένας στους τρεις Έλληνες στερείται βασικά αγαθά..


Προβληματισμό για τις συνθήκες διαβίωσης των Ελλήνων πολιτών προκαλεί έρευνα της Eurostat που αποτυπώνει την...
οικονομική δυσπραγία που χαρακτηρίζει χιλιάδες νοικοκυριά εν μέσω κρίσης.

Για του λόγου του αληθές, τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι μετά την Ρουμανία και τη Βουλγαρία και οι πολίτες της Ελλάδας στερούνται βασικών αγαθών. Πιο αναλυτικά, ένας στους τρεις Έλληνες ή το 32%, το 2016, δεν είχε τη δυνατότητα να απολαύσει βασικά υλικά, αλλά και κοινωνικά αγαθά, γεγονός που κατατάσσει την Ελλάδα στην τρίτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Στην κορυφή της Ευρώπης βρίσκεται η Ρουμανία και η Βουλγαρία, με τις στερήσεις να αφορούν σχεδόν έναν στους δύο πολίτες.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά κοινωνικά αγαθά, όπως να αντιμετωπίσουν έκτακτα έξοδα, να κάνουν μία εβδομάδα διακοπές, να έχουν ένα γεύμα με κρέας, κοτόπουλο, ψάρι ή λαχανικά κάθε δεύτερη μέρα καθώς και να έχουν θέρμανση στο σπίτι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2016 το 16% του πληθυσμού της ΕΕ (75.000.000 άτομα) υπέστη υλική και κοινωνική στέρηση.

Το 2016, το υψηλότερο ποσοστό υλικών και κοινωνικής στέρησης, το οποίο ισχύει για το ήμισυ περίπου του πληθυσμού, καταγράφηκε στη Ρουμανία (50%) και στη Βουλγαρία (48%), ακολουθούμενες από χώρες στις οποίες επλήγη ένα στα τρία άτομα: Ελλάδα (36%), Ουγγαρία (32%) και Λιθουανία (29%).

Την ίδια ώρα, τα σκανδιναβικά κράτη μέλη και το Λουξεμβούργο ανέφεραν τα χαμηλότερα μερίδια υλικής και κοινωνικής στέρησης: 3% στη Σουηδία, 4% στη Φινλανδία, 5% στο Λουξεμβούργο και 6% στη Δανία..