Η Novartis φέρνει ανοιχτό εμφύλιο στην ΝΔ...
Η διαγραφή Αντώναρου ήταν η, μάλλον προδιαγεγραμμένη, έκρηξη σε ένα κόμμα που ο εσωτερικός διχασμός έχει ξεπεράσει προ πολλού τα...
ανεκτά όρια πολιτικού βρασμού. Κι έρχεται απλώς να επισφραγίσει την βαθιά σύγκρουση, στα όρια της πλήρους πολιτικής δυσανεξίας πλέον, μεταξύ σαμαρικού και καραμανλικού μπλοκ.
Ο Ευάγγελος Αντώναρος είναι το δεύτερο καραμανλικό στέλεχος της ΝΔ, μετά την Κατερίνα Παπακώστα, που διαγράφεται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη επειδή άσκησε κριτική στον αντιπρόεδρο Αδωνι Γεωργιάδη. Είναι όμως ο πρώτος που σήκωσε το γάντι και διαμήνυσε – με τις αλλεπάλληλες αναρτήσεις του το τελευταίο 24ωρο – ότι κηρύσσει ανοιχτό πόλεμο. Το εάν αυτός ο πόλεμος θα συγκρατηθεί σε επίπεδο μεσαίων στελέχων και στο πεδίο των social media ή θα πάρει χαρακτηριστικά γενικευμένου εμφυλίου θα κριθεί από δύο παράγοντες: Από την στάση του ίδιου του Κώστα Καραμανλή και – κυρίως – από τις εξελίξεις στο σκάνδαλο Novartis.
Η «υπόγεια συμμαχία με Τσίπρα»
Στην πραγματικότητα, η υπόθεση Novartis γίνεται η θρυαλλίδα που φέρνει στην επιφάνεια τα αίτια της μακράς και σκληρής εσωτερικής σύγκρουσης στην ΝΔ: Οι παροικούντες την Πειραιώς γνωρίζουν καλά ότι το σύστημα Σαμαρά χρεώνει στην πλευρά Καραμανλή υπόγεια συμμαχία, έως και σύμπραξη, με το Μαξίμου και τον Αλέξη Τσίπρα. Είναι η θεωρία που σχεδόν έθεσε δημόσια ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς επιτιθέμενος σφοδρά στον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης – και προερχόμενο από την στενή καραμανλική πολιτική «οικογένεια» - Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, όταν ενεπλάκη το όνομά του στις καταγγελίες για δωροληψία από την Novartis. Και είναι επίσης η ίδια θεωρία που αναπαρήγαγαν καταιγιστικά το Σαββατοκύριακο, στη σκιά της διαγραφής Αντώναρου, ενημερωτικά sites της απόλυτης επιρροής Σαμαρά, ενώ χαρακτηριστικά ήταν και τα tweets του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου σύμφωνα με τα οποία «ο Αντώναρος εξελίχθηκε σε βολεμένο Συριζοτρόλ».
Η «ακροδεξιά στροφή δια χειρός Αδωνι»
Στην άλλη πλευρά, οι καραμανλικοί χρεώνουν στον Αντώνη Σαμαρά την «υιοθεσία» των μετεγγραφέντων από το ΛΑΟΣ, με πρώτον τον Αδωνι Γεωργιάδη, και την στροφή της πολιτικής ταυτότητας της παράταξης σε ακραία δεξιά ατζέντα με πλήρη εγκατάλειψη των φιλελεύθερων αρχών του καραμανλισμού. Η εμπλοκή των ονομάτων Σαμαρά – Γεωργιάδη όξυνε κατακόρυφα αυτή την ένταση, με στελέχη της καραμανλικής πτέρυγας να μην κρύβουν ακόμη και στους διαδρόμους της Βουλής την απροθυμία τους να υπερασπιστούν τα έργα και τις ημέρες όχι μόνον του ακραίου αντιπροέδρου του κόμματος αλλά και του ίδιου του πρώην πρωθυπουργού. Απολύτως ενδεικτική αυτής της απροθυμίας ήταν η δημόσια παραίνεση του βουλευτή Γιώργου Βλάχου προς τον Αδωνι Γεωργιάδη να παραιτηθεί έως ότου διαλευκανθεί το σκάνδαλο Novartis, όπως είχαν πράξει τα στελέχη της κυβέρνησης Καραμανλή στην υπόθεση του Βατοπεδίου.
Ο Κυριάκος στέλνει μήνυμα
Ενώπιον αυτής της ανοιχτής σύγκρουσης, η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να διαγράψει τον Ευάγγελο Αντώναρο ήταν περισσότερο μήνυμα παρά πράξη πολιτικής τιμωρίας. Ο πρόεδρος της ΝΔ, «δεμένος» πάντοτε στην προεκλογική συμμαχία του με τον Αντώνη Σαμαρά, δεν έχει και πολλές επιλογές για να διαφυλάξει την ενότητα του κόμματος. Διέγραψε τον Αντώναρο για να κόψει κάθε περαιτέρω πρόθεση αμφισβήτησης από τους καραμανλικούς, υπερασπίζεται πλέον δημοσίως και σθεναρά τον Αδωνι Γεωργιάδη και χθες έκανε ένα βήμα παραπάνω σ’ αυτήν την στήριξη καταλογίζοντας, σε κοπή πίτας τοπικής οργάνωσης της ΝΔ, «παρακρατικές μεθόδους» στην κυβέρνηση.
Είναι μια επιλογή υψηλού ρίσκου, που αναλόγως των δικαστικών εξελίξεων στην υπόθεση Novartis, μπορεί να κοστίσει πολιτικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και μένει επίσης να φανεί εάν το μήνυμά του ελήφθη πλήρως από τους καραμανλικούς. Σε πρώτο χρόνο, ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής δεν δείχνει να επιθυμεί κλιμάκωση της σύγκρουσης. Δύο εκ των στενότερων συνεργατών του, ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος και ο Νικήτας Κακλαμάνης υπερασπίστηκαν και εκείνοι δημοσίως τον Αδωνι το Σαββατοκύριακο, διαμηνύοντας πως εκείνο που προέχει είναι η ενότητα του κόμματος.
Στην σαμαρική πτέρυγα ωστόσο η καχυποψία περισσεύει. Στελέχη κοντά στον πρώην πρωθυπουργό λένε με νόημα πως μένει να φανεί εάν οι καραμανλικοί λειτουργούν αυτόνομα ή ακολουθώντας συντεταγμένη γραμμή, σε κατ΄ιδίαν συζητήσεις τους με δημοσιογράφους χρεώνουν στον ίδιο τον Κώστα Καραμανλή «βολική σιωπή» σε μια κρίσιμη στιγμή για την παράταξη, και δεν παραλείπουν να σημειώσουν με νόημα ότι οι συνεργάτες και πολιτικοί του φίλοι δεν φείδονται δημόσιων σχολίων κατά στελεχών της ΝΔ αλλά σπανίως βρίσκουν λόγο για να ασκήσουν κριτική στον Αλέξη Τσίπρα…