Οι πέντε παγίδες στις φετινές φορολογικές δηλώσεις - Πώς θα γλιτώσετε πρόσθετα χαράτσια
Πέντε παγίδες που μπορεί να προκαλέσουν φορολογικές επιβαρύνσεις σε εκατοντάδες χιλιάδες οικονομικά αδύναμους φορολογούμενους κρύβουν οι φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματοςφυσικών προσώπων. Τι πρέπει να προσέξετε;
2. Τα τεκμήρια διαβίωσης ανεβάζουν το εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη για την κατοχύρωση του αφορολόγητου, με κίνδυνο απρόσμενης φορολογικής επιβάρυνσης. Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία το τεκμαρτό εισόδημα είναι μεγαλύτερο του δηλωθέντος και η επιπλέον διαφορά διαφορά δεν καλύπτεται από τον φορολογούμενο με ποσά αναγραφέντα στον πίνακα 6 του εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης, το ύψος της ελάχιστης ετήσιας δαπάνης για αγορές αγαθών και λήψη υπηρεσιών που πρέπει να έχει εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ή με μετρητά για να κατοχυρωθεί η έκπτωση φόρου προσδιορίζεται ως ποσοστό 10%-18,75% επί του υψηλότερου τεκμαρτού και όχι επί του χαμηλότερου δηλωθέντος εισοδήματος. Αν ο φορολογούμενος δεν λάβει υπόψη του αυτή την παράμετρο θα κληθεί να καταβάλει επιπλέον φόρο 22% επί της "ακάλυπτης διαφοράς" μεταξύ του 10%- 18,75% του υψηλότερου τεκμαρτού και του 10%- 18,75% του πραγματικού εισοδήματός του.
3. Δεκάδες διαφορετικά ποσά εισοδημάτων κάθε φορολογούμενου, που απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος ή έχουν φορολογηθεί αυτοτελώς κατά την πληρωμή τους, με συντελεστές 5%,10%, 15% ή 20%, αθροίζονται με όλα τα άλλα ποσά των εισοδημάτων του. Το άθροισμα που προκύπτει υπόκειται σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης 2,2%- 10% ενώ λαμβάνεται υπόψη ταυτόχρονα ως "συνολικό ατομικό εισόδημα". Έτσι, πολλοί φορολογούμενοι εμφανίζονται με πολύ υψηλά εισοδήματα που υπερβαίνουν τα εισοδηματικά όρια χορήγησης διαφόρων κοινωνικών παροχών και χάνουν τις συγκεκριμένες παροχές. Μεταξύ των εισοδημάτων που απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος ή φορολογούνται στην πηγή και κατά την εκκαθάριση της δήλωσης υπόκεινται σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης ενώ προστίθενται στα λοιπά εισοδήματα ανεβάζοντας το συνολικό ποσό των εισοδημάτων των φορολογουμένων πάνω από τα εισοδηματικά όρια είναι: εισόδημα φορολογικών κατοίκων αλλοδαπής που εργάζονται σε πρεσβείες, προξενεία κ.α., διατροφή συζύγου και τέκνων, συντάξεις αναπήρων πολέμου, μισθοί συντάξεις και πάγια αντιμίσθια που χορηγούνται σε αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80%, κέρδη από τη διάθεση παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι 10 KW, Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, αγροτική επιδότηση πρόωρης συνταξιοδότησης κ.α.
4. Δεν φορολογούνται όλοι οι εργαζόμενοι με "μπλοκάκια" ως μισθωτοί, με αφορολόγητο όριο 8.636- 9.545 ευρώ, αλλά μόνο όσοι πληρούν αθροιστικά πέντε προϋποθέσεις. α) Θα πρέπει να έχει υποβάλει δήλωση έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας στην αρμόδια ΔΟΥ β) Θα πρέπει να παρέχει υπηρεσίες στις οποίες προέχει το στοιχείο της συμβουλής ή της επιστημονικής, καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας, γ) θα πρέπει να δηλώνει έδρα για την άσκηση της δραστηριότητάς του την κατοικία του, δ) δεν θα πρέπει να εισπράττει ταυτόχρονα και κανονικό μισθό από άλλη εργασία, ε) θα πρέπει να παρέχει τις υπηρεσίες του σε τρεις το πολύ εργοδότες ή και σε περισσότερους από τρεις, εφόσον όμως, στην περίπτωση αυτή λαμβάνει το 75% τουλάχιστον των ετήσιων αμοιβών μόνο από έναν.
5. Φορολογούμενοι με πενιχρά εισοδήματα προερχόμενα είτε από ενοίκια είτε από τόκους καταθέσεων είτε από γεωργικές εκμεταλλεύσεις οι οποίες εισέπραξαν παράλληλα ακόμη πιο χαμηλά ποσά είτε από περιστασιακή απασχόληση είτε από επιδόματα παιδιών που τους χορήγησε ο ΟΠΕΚΑ επιβαρύνονται με υπέρογκα ποσά φόρου εισοδήματος.
Με πληροφορίες από εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Aν δείτε κάτι περίεργο,η κάποιο γεγονός στείλτε μας τις φωτογραφίες email στο meliomixa@gmail.com Τα νέα εδώ τα μαθαίνετε πρώτοι,με σχόλια και ρεπορτάζ
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Σας ευχαριστούμε