Κατακόρυφη αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα με την καραντίνα





    Σε περιόδους κρίσης, σύμφωνα με τα παγκόσμια στοιχεία και τους ειδικούς επιστήμονες, υπάρχει σημαντική αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας. Αυτή... 
 



η διαπίστωση καταγράφηκε την περίοδο της κρίσης με την πανδημία του κορονοϊού και την επιβολή του lockdown, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ενδοοικογενειακή βία κατά των γυναικών.

Αυτό ήταν και το θέμα της Ειδικής Επιτροπής Ισότητας της Βουλής, που συνεδρίασε με θέμα ημερήσιας διάταξης «covid-19 και ενδοοικογενειακή βία: Συμπεράσματα, δράσεις και αποτελέσματα από τα Συμβουλευτικά Κέντρα της Βόρειας Ελλάδος».

Και το βασικό συμπέρασμα, σύμφωνα με όσα κατέθεσαν οι εκπρόσωποι των Συμβουλευτικών Κέντρων της Θεσσαλονίκης, ήταν ότι υπήρξε αύξηση των κρουσμάτων βίας κατά των γυναικών την περίοδο της κρίσης της πανδημίας, που διαπιστώθηκε όμως μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

«Οι καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία με θύματα τις γυναίκες μειώθηκαν στη διάρκεια της καραντίνας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του covid-19, λόγω του εγκλεισμού του ίδιου του θύματος με τον θύτη, ενώ υπήρξε κατακόρυφη αύξηση τους αμέσως μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, που σε μερικά μάλιστα Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών τετραπλασιάστηκαν».

Αυτή ήταν η κοινή διαπίστωση στη συζήτηση που έγινε για τα συμπεράσματα των Συμβουλευτικών Κέντρων, σχετικά με τα στοιχεία για την ενδοοικογενειακή βία μετά την άρση του lockdown.

Πάντως, η Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα, σημείωσε ότι «το Συμβούλιο της Ευρώπης κατέταξε την Ελλάδα στις 4 χώρες με την καλύτερη αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας στη διάρκεια της πανδημίας.

Όπως τόνισε η κ. Συρεγγέλα, τα Συμβουλευτικά Κέντρα αποτέλεσαν τη ναυαρχίδα και την εμπροσθοφυλακή της προσπάθειας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ενδοοικογενειακής βίας και την ενημέρωση των θυμάτων, ενώ μεγάλο ρόλο έπαιξε η ενημερωτική καμπάνια της Γενικής Γραμματείας που έδινε εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας.

Πρόσθεσε δε, ότι η Ελλάδα πήρε παράταση για τρία χρόνια από την ΕΕ, για την εφαρμογή του προγράμματος που αφορά την ενίσχυση των δομών των Συμβουλευτικών Κέντρων, ενώ διαβεβαίωσε ότι άμεσα η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, ξεκινά καμπάνια ευαισθητοποίησης κατά της ενδοοικογενειακής βίας γυναικών.

«Είναι βασικό μια χώρα να έχει δομή. Και αυτό είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα. Τα Συμβουλευτικά Κέντρα, οι ξενώνες φιλοξενίας και η τηλεφωνική γραμμή βοήθειας 15900, που στηρίχθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις και λειτουργούν από το 2007, είναι βασικά στηρίγματα για τις γυναίκες που χρειάζονται βοήθεια», επεσήμανε η κ. Συρεγγέλα.

Ακόμα, διαβεβαίωσε ότι στα τελευταία γεγονότα στη Μυτιλήνη και στον καταυλισμό της Μόριας, η Γενική Γραμματεία αντέδρασε άμεσα, και σε συνεργασία με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες αντιμετωπίστηκαν όλες οι περιπτώσεις γυναικών που χρειάζονταν βοήθεια.

Η Θεοδοσία Ταντάρου-Κρίγγου, πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας, έδωσε έμφαση «στην συνεχή ενημέρωση των γυναικών μέσα από τα ειδικά προγράμματα, τις δράσεις και τις ενημερωτικές καμπάνιες που είναι σε εξέλιξη», ενώ τόνισε ότι υπάρχει πλάνο δράσεων και για τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στην εργασιακή συμβουλευτική στήριξη των γυναικών, σημειώνοντας ότι ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος εκπαίδευσης τους στο σύνολο των δομών, ενώ το πρόγραμμα θα προχωρήσει σε δεύτερη φάση με πιο εξειδικευμένες δράσεις.

Από την πλευρά τους, οι ψυχολόγοι, Ειρήνη Μεντζιάνη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Σερρών και η Φωστερία Αμανατίδου από το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Θεσσαλονίκης για Θέματα Ισότητας, εστίασαν στην σημαντική αύξηση των καταγγελιών γυναικών που υπέστησαν ενδοοικογενειακή βία, μετά την άρση του lockdown.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Θεανώ Κερκασιάδου, νομική σύμβουλος του Συμβουλευτικού Κέντρου Καβάλας, σημειώνοντας ότι «από τον Απρίλιο που εφαρμόστηκε το lockdown υπήρξε μείωση του αριθμού των γυναικών που απευθύνθηκαν στα Συμβουλευτικά Κέντρα».

Όπως είπε, «από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα είχαμε 98 νέες συμβουλευόμενες γυναίκες και από αυτές οι 53 αφορούσαν ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας».

Η Μαρία Παπαλαμπροπούλου, κοινωνική λειτουργός του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του Δήμου Καστοριάς, που ήταν στη «κόκκινη περιοχή», ανέφερε ότι από την περίοδο που ξέσπασε η πανδημία έγιναν 90 συνεδρίες, ενώ από τον Ιούνιο μέχρι τη προηγούμενη εβδομάδα ζήτησαν για πρώτη φορά βοήθεια 15 γυναίκες.

«Ζήσαμε πολύ δύσκολες καταστάσεις. Κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε περιπτώσεις γυναικών και παιδιών που ήταν φυλακισμένοι σε ένα περιβάλλον από το οποίο δεν μπορούσαν να ξεφύγουν. Περάσαμε δύσκολα με το καθολικό lockdown, ενώ μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων οι καταγγελίες τριπλασιάστηκαν», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

«Το σπίτι από χώρος ασφάλειας μετατράπηκε σε χώρο ανασφάλειας. Υπήρξε σημαντική αύξηση γυναικών που ζήτησαν στήριξη στην τηλεφωνική γραμμή βοήθειας, ενώ τα περιστατικά καταγγελίας από τον Ιούνιο και μετά αυξήθηκαν πολύ. Η καραντίνα έφερε ξανά στο προσκήνιο το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας», ανέφερε ο κοινωνιολόγος Ματθαίος Καργάκης του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Φλώρινας.

Για σημαντική αύξηση των καταγγελιών μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων μίλησε και η Βάια Παπαστεργίου, νομική σύμβουλος του Συμβουλευτικού Κέντρου Κομοτηνής.

Η Χρυσούλα Μοσχολούρη, κοινωνική λειτουργός στο Συμβουλευτικό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης, σημείωσε ότι «ενώ υπήρξε μείωση των καταγγελιών την περίοδο του lockdown αυξήθηκαν κατακόρυφα όταν έγινε η άρση του».

«Είδαμε τετραπλασιασμό των καταγγελιών για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας», τόνισε η Χαρούλα Νατσιοπούλου, κοινωνική λειτουργός του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του Δήμου Βέροιας.

«Σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή της πανδημίας του κορονοϊού, με τον εγκλεισμό μάλιστα θύτη και θύματος, παρουσιάζεται σημαντική αύξηση των γυναικών που ζητούν στήριξη είτε νομική είτε ψυχολογική», υπογράμμισαν η νομική σύμβουλος Αγγελική Αγγελακοπούλου, η ψυχολόγος Δώρα Μιλτιάγκα και η κοινωνική λειτουργός Μαρίνα Τζαμπούρη, του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Κοζάνης.

«Στη καρδιά της κρίσης είχαμε 42 περιστατικά βίας, ενώ μετά την ομαλοποίηση της κατάστασης κληθήκαμε να διαχειριστούμε 82 περιστατικά. Πρέπει να περάσουμε το μήνυμα μας προς τις γυναίκες ότι το δίχτυ ασφαλείας για αυτές υπάρχει και αντέχει», επεσήμανε ο κοινωνιολόγος Δημήτρης Στεφανίδης, του Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών-Θυμάτων Βίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Από την πλευρά της, η βουλευτής της ΝΔ και πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής Ισότητας, Σοφία Βούλτεψη, ενημέρωσε για την πρόθεση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να αποσυρθεί η Τουρκία από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών που υπεγράφη το 2011.

Όπως τόνισε η κ. Βούλτεψη, «η απόφαση αυτή είναι ενδεικτική της γενικότερης συμπεριφοράς του κ. Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με τις γυναίκες της Τουρκίας και μάλιστα με τα ίδια τα μέλη του κόμματος του.

«Οι διαδηλώσεις γυναικών που πραγματοποιούνται σε όλη τη Τουρκία και συμμετέχουν ακόμα και γυναίκες πρώην υπουργοί και βουλευτές του κόμματος του, φαίνεται ότι έχουν καθυστερήσει τις αποφάσεις του, τις οποίες δικαιολόγησε λέγοντας ότι λόγω της Σύμβασης έχουν αυξηθεί τα διαζύγια στην χώρα», ανέφερε η κ. Βούλτεψη.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μερόπη Τζούφη, τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης επιπρόσθετων πόρων, ώστε, όπως είπε, «οι αρμόδιες υπηρεσίες να έχουν περισσότερο εύρος για να ασχοληθούν αποτελεσματικότερα με τα προβλήματα των γυναικών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Aν δείτε κάτι περίεργο,η κάποιο γεγονός στείλτε μας τις φωτογραφίες email στο meliomixa@gmail.com Τα νέα εδώ τα μαθαίνετε πρώτοι,με σχόλια και ρεπορτάζ
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Σας ευχαριστούμε