Αρνάκι γιουβέτσι στη γάστρα - Παραδοσιακό φαγητό για το οικογενειακό τραπέζι
Υλικά για 4 μερίδες
- 1.600 γρ. μπούτι αρνίσιο με το κόκαλο σε μερίδες
- 2 κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
- 2 καρότα σε κύβους 1-2 εκ.
- 400 γρ. ντοματάκια από κονσέρβα, χτυπημένα
- 90 ml ούζο ή τσίπουρο
- 2 κ.τ.σ. μέλι
- 1 κ.τ.σ. δεντρολίβανο φρέσκο, ψιλοκομμένο (ή 1½ κ.γ. ξερό)
- 2 κ.τ.σ. βούτυρο πρόβειο
- 250 γρ. κριθαράκι χοντρό
- τα φύλλα από 1/2 μάτσο φρέσκο δυόσμο ή άνηθο, ψιλοκομμένα
- 80 ml ελαιόλαδο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αρνί με το λάδι και αλατοπίπερο.
- Ζεσταίνετε καλά μια φαρδιά κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρετε τα κομμάτια αρνιού για 7-8 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει καλά.
- Προσθέτετε τα κρεμμύδια και τα καρότα και ανακατεύετε για 4-5 λεπτά ή μέχρι να μαραθούν ελαφρώς. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε λίγο λάδι ακόμα.
- Ρίχνετε στην κατσαρόλα τη ντομάτα, το αλκοόλ, το μέλι, το δεντρολίβανο, αλατοπίπερο και 250 ml νερό, ανακατεύετε και κλείνετε το καπάκι.
- Χαμηλώνετε τη φωτιά και βράζετε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να γίνει το κρέας.
- Παράλληλα, σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνετε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κριθαράκι για 5-6 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσει.
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180° C.
- Μεταφέρετε το αρνάκι με τα λαχανικά και τα υγρά του σε γάστρα.
- Προσθέτετε το κριθαράκι και αλατοπίπερο και ανακατεύετε.
- Σκεπάζετε τη γάστρα και ψήνετε για 30 λεπτά.
- Αφαιρείτε το καπάκι, προσθέτετε 200 ml ζεστό νερό και ψήνετε για 15 λεπτά ακόμα ή μέχρι να γίνει το κριθαράκι.
- Αφαιρείτε από τον φούρνο και πασπαλίζετε αν θέλετε με δυόσμο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Aν δείτε κάτι περίεργο,η κάποιο γεγονός στείλτε μας τις φωτογραφίες email στο meliomixa@gmail.com Τα νέα εδώ τα μαθαίνετε πρώτοι,με σχόλια και ρεπορτάζ
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Σας ευχαριστούμε