Επιχορηγήσεις: Ακατάσχετες για τα «πρώτα έξοδα» - Απαλλαγή και από… τις ενημερότητες
Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Η τροπολογία που καθιστά ακατάσχετες τις επιχορηγήσεις, αφορά στα χρήματα που θα χορηγηθούν μέσα από τα προγράμματα για την ενίσχυση των πληττόμενων από την πανδημία τουριστικών επιχειρήσεων φιλοξενίας, υφιστάμενων επιχειρήσεων γυμναστηρίων, παιδότοπων και αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων!
Ενισχύσεις ακατάσχετες και στα χέρια τρίτων
Η σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή τονίζει ότι οι επιχορηγήσεις «σε περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοποίησής της, είναι ανεκχώρητες και ακατάσχετες στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (ν.π.δ.δ.), τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) και τα νομικά πρόσωπά τους, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζονται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιοσδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα. Οι δικαιούχοι των ενισχύσεων του παρόντος απαλλάσσονται από την υποχρέωση προσκόμισης αποδεικτικού φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για τη συμμετοχή τους στις δράσεις και την είσπραξη της ενίσχυσης».
Απαλλαγή και από την... ενημερότητα
Προβλέπεται ακόμη ότι, «απαλλάσσονται οι δικαιούχοι των εν λόγω ενισχύσεων από την υποχρέωση προσκόμισης αποδεικτικού φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για τη συμμετοχή τους στις δράσεις και την είσπραξη της ενίσχυσης». Για το πρόγραμμα της εστίασης που ήδη «τρέχει» η πρόβλεψη αυτή ήδη έχει.. «ενσωματωθεί» στη δράση: «Η ενίσχυση που καταβάλλεται στο πλαίσιο της Δράσης της παρούσας πρόσκλησης δεν υπόκειται σε οποιονδήποτε φόρο, τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης .
Έως 100.000 ευρώ αφορολόγητα στην εστίαση
Οι επαγγελματίες της εστίασης; έχουν την δυνατότητα να διεκδικήσουν επιχορηγήσεις που φτάνουν έως και τα 100.000 ευρώ ως «κεφάλαια επανεκκίνησης». Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης έχει οριστεί στο 7% του συνολικού τζίρου του 2019, ενώ δε θα μπορεί να ξεπερνά –όπως προαναφέρθηκε- τις 100.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά είναι μη επιστρεπτέα. Η υποβολή των αιτήσεων είναι σε εξέλιξη και θα υποβληθούν μέσα από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση www.ependyseis.gr/mis. Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές έως τις 31 Ιουλίου
Ποιος παίρνει σειρά... μετά την εστίαση
Εκείνο που πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πάντως είναι ότι οι όποιες επιχορηγήσεις για να εκταμιευτούν και να φτάσουν στους λογαριασμούς των δικαιούχων θα χρειαστούν διάστημα 20 ημερών έως και μέχρι 1 μήνα από την ημέρα υποβολής της αίτησης. Προς το τέλος του τρέχοντος μήνα θα ενεργοποιηθούν και τα υπόλοιπα προγράμματα ενίσχυσης με «κεφάλαια επανεκκίνησης» εκείνων των επαγγελματικών κλάδων που υποχρεώθηκαν σε «λουκέτο» για διάστημα σχεδόν 6 μηνών: Σειρά μετά την εστίαση θα πάρουν γυμναστήρια και παιδότοποι. Το σχετικό πρόγραμμα θα προβλέπει τη χορήγηση κεφαλαίου κίνησης –δηλαδή θα κάνει «δώρο» στους δικαιούχους τα «πρώτα έξοδα» - ως ενίσχυση για την επανεκκίνηση της δραστηριότητάς τους. Το κεφάλαιο αυτό δεν θα επιστραφεί καθώς έχει τη μορφή της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης. Οι τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν ότι το ποσό που θα λάβουν οι επιχειρήσεις των δύο κλάδων, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, θα κυμαίνεται από 4.000 έως 17.000 ευρώ.
Τι χρήματα θα πάρουν τα ξενοδοχεία
Αμέσως μετά θα ακολουθήσει -προς τα τέλη του μήνα- και το ανάλογο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που θα επιχορηγήσει και τους επαγγελματίες της τουριστικής βιομηχανίας, η οποία θα «κινητοποιηθεί» δεδομένου ότι ανοίγουν τα σύνορα στους ξένους επισκέπτες. Έτσι, οι επαγγελματίες του κλάδου θα έχουν την δυνατότητα να εξασφαλίσουν κεφάλαια κίνησης για τους πρώτους μήνες λειτουργίας. Μάλιστα, για τον τουρισμό και συγκεκριμένα τις ξενοδοχειακές μονάδες τα ποσά που θα χορηγηθούν θα αγγίζουν ακόμη και τα 400.000 ευρώ!
Ποσά έως και 2.500 ευρώ για τους δικηγόρους
Μέσω άλλου προγράμματος θα χρηματοδοτηθούν και οι αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι: Ο προϋπολογισμός του προγράμματος για τους δικηγόρους, υπολογίζεται στα 25 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθούν παρεμβάσεις ψηφιακής ενίσχυσης των γραφείων τους, ούτως ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στα νέα δεδομένα στον τομέα της δικαιοσύνης, καθώς προετοιμάζεται το έδαφος για τηλεδίκες, τηλεανακρίσεις, αλλά και η ηλεκτρονική παρακολούθηση πινακίων. Το ύψος της ενίσχυσης για την ψηφιακή αναβάθμιση των δικηγορικών γραφείων, εξετάζεται να είναι έως 2.500 ευρώ και θα λαμβάνονται υπόψη τρεις βαθμίδες εισοδηματικών κριτηρίων. Για τη λήψη της επιχορήγησης θα είναι υποχρεωτική η κατάθεση παραστατικών αγοράς ψηφιακού εξοπλισμού
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Aν δείτε κάτι περίεργο,η κάποιο γεγονός στείλτε μας τις φωτογραφίες email στο meliomixa@gmail.com Τα νέα εδώ τα μαθαίνετε πρώτοι,με σχόλια και ρεπορτάζ
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Σας ευχαριστούμε