Σήμα κινδύνου για τα κρούσματα του Δεκαπενταύγουστου - Τι εξετάζεται για όσους επιστρέφουν από τα νησιά

Σήμα κινδύνου για τα κρούσματα του Δεκαπενταύγουστου - Τι εξετάζεται για όσους επιστρέφουν από τα νησιά

Με στόχο τον περιορισμό της μετάδοσης της μετάλλαξης «Δέλτα» κινούνται πλέον η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας. Εκτός από τον βασικό στόχο, που είναι η αύξηση του αριθμού των εμβολιασμών, στο τραπέζι έχει πέσει η διενέργεια rapid test για όσους επιστρέφουν από τα νησιά, καθώς, με βάση τα δεδομένα που επεξεργάζονται οι ειδικοί, τα κρούσματα που θα καταγράφονται το επόμενο διάστημα θα αφορούν κυρίως τη μετάλλαξη «Δέλτα».
Σε αυτό το πλαίσιο, παράλληλα με την αύξηση των εμβολιασμών που επιδιώκει το κυβερνητικό στρατόπεδο, υπάρχει και μια σειρά από μέτρα που μπορεί όχι μόνο να επιβραδύνουν τη μετάδοση, αλλά και να σταθεροποιήσουν περαιτέρω την κατάσταση. Η κυβέρνηση και οι ειδικοί έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις επόμενες δύο εβδομάδες, καθώς τότε αναμένεται να κορυφωθεί η κινητικότητα των πολιτών λόγω της μεγάλης εορτής του Δεκαπενταύγουστου, αλλά και της ολοκλήρωσης των διακοπών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μεταφορά του κορονοϊού από τα αστικά κέντρα προς τους τουριστικούς προορισμούς και το αντίστροφο. Ανεξάρτητα από το αν αυξηθούν τα κρούσματα ή όχι, αν και υπάρχει αισιοδοξία για σταθεροποίηση της κατάστασης όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα δεδομένα, είναι σαφές ότι το Λεκανοπέδιο και άλλες μεγάλες πόλεις θα πιεστούν, αφού ο ιός θα μεταφερθεί από τις τουριστικές περιοχές. Να σημειωθεί, πάντως, πως τις πτωτικές τάσεις αποτυπώνει καλύτερα ο δείκτης αναπαραγωγής της λοίμωξης COVID-19 (Rt), που το τελευταίο διάστημα έχει μειωθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί έχουν εξετάσει ήδη το ενδεχόμενο να ζητήσουν να πραγματοποιούνται υποχρεωτικά rapid tests για όσους επιστρέφουν από τα νησιά, σε μια προσπάθεια να ανιχνευθούν οι ασυμπτωματικοί και να απομονωθούν, ωστόσο αυτό θα αποφασιστεί τις επόμενες ημέρες με βάση πάντα τα επιδημιολογικά δεδομένα. Εάν δηλαδή υπάρξει αύξηση των ποιοτικών στοιχείων, τότε μπορεί να ζητηθεί υποχρεωτικό rapid test για τους επιβάτες που επιστρέφουν από τα νησιά και κυρίως από τις περιοχές που είναι στο «πορτοκαλί» και παρουσιάζουν αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου.

Μέτρα
Πέρα, όμως, από το ενδεχόμενο του υποχρεωτικού rapid test για όσους επιστρέφουν από τις διακοπές τους από τα νησιά, η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας θα αυξήσουν και άλλο το testing. Δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο πως το τελευταίο διάστημα πραγματοποιείται καθημερινά μεγάλος αριθμός τεστ, με τις υγειονομικές μονάδες να βρίσκονται σε σημεία που υπάρχει κινητικότητα. Παράλληλα, όμως, όπου χρειάζεται, η Πολιτική Προστασία θα παρεμβαίνει και θα παίρνει τοπικά μέτρα, τύπου Μυκόνου, όπως συνέβη με τα Χανιά και τη Ζάκυνθο.

Με τεστ στην εργασία
Την ίδια ώρα, στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν αποφασίσει να έχουν οι εμβολιασμένοι περισσότερες διευκολύνσεις στην καθημερινότητά τους σε σχέση με όσους δεν εμβολιάζονται, καθώς μπαίνουμε στο φθινόπωρο. Ηδη την περασμένη Κυριακή η Realnews αποκάλυψε το σχέδιο που εξετάζει η κυβέρνηση για όλους τους εργαζομένους σε υπηρεσίες και επιχειρήσεις στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν νοσήσει θα προσέρχονται στην εργασία τους με τουλάχιστον ένα αρνητικό εργαστηριακό τεστ την εβδομάδα (μοριακού ελέγχου ή rapid test), το οποίο θα πληρώνουν οι ίδιοι. Στην κυβέρνηση επισημαίνουν πως πλέον υπάρχουν εμβόλια, που είναι το μόνο όπλο απέναντι στον κορονοϊό, οπότε μπορεί να ζητηθεί από το φθινόπωρο τουλάχιστον ένα τεστ την εβδομάδα για να προσέλθει κάποιος στην εργασία του. Άλλωστε μιλάμε επί το πλείστον για εσωτερικούς χώρους και πρέπει να προστατευθούν και οι υπάλληλοι, αλλά και όσοι έρχονται σε επαφή καθημερινά μαζί τους. Σε διαφορετική περίπτωση θα βγαίνουν σε αναστολή με παράλληλη περικοπή μισθού και στη θέση τους θα προσλαμβάνονται άλλοι για όσο διάστημα θα απουσιάζουν. Φυσικά, οι νεοπροσλαμβανόμενοι (στον δημόσιο τομέα θα είναι ορισμένου χρόνου) θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι.

Σήμα κινδύνου για τον Δεκαπενταύγουστο

Της Αιμιλίας Σταθάκου
Σημάδια σταθεροποίησης δείχνει η πανδημία τις τελευταίες ημέρες. Ωστόσο, οι μετακινήσεις του πληθυσμού για τον Δεκαπενταύγουστο απειλούν να ανατρέψουν την εύθραυστη αυτή ισορροπία και να εκτοξεύσουν τον αριθμό των κρουσμάτων. Σύμφωνα με το υπολογιστικό μοντέλο που έχει αναπτύξει το Τμήμα Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ την τελευταία εβδομάδα, σε πανελλαδικό επίπεδο, ο μέσος όρος του δείκτη θετικότητας βρίσκεται περίπου στο 3%, ενώ ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του πραγματικού αριθμού αναπαραγωγής Rt διαμορφώθηκε στο 1,01. Όπως εξηγεί ο επικεφαλής του Τμήματος, καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, με βάση τα αποτελέσματα φαίνεται ότι υπάρχει σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων, η οποία πλέον αρχίζει να αντικατοπτρίζεται και στον αριθμό των νοσηλειών, καθώς και στον αριθμό των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση. Σχετικά με την πρόβλεψη για τις επόμενες δύο εβδομάδες, ο κ. Σαρηγιάννης επισημαίνει ότι η αναμενόμενη αύξηση των κρουσμάτων θα είναι συγκρατημένη, εάν η αύξηση των ενεργών επαφών που παρατηρείται γενικά κατά την περίοδο του Αυγούστου παραμείνει στα περσινά επίπεδα. Στην περίπτωση αυτή, ο αριθμός των κρουσμάτων θα φτάσει τα 3.000 στις 15 Αυγούστου και στα 4.100 στις 22 Αυγούστου. Οι αντίστοιχες προβλέψεις για τις ανάγκες σε ΜΕΘ είναι 220 και 250.

Διαβάστε εδώ κι εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Aν δείτε κάτι περίεργο,η κάποιο γεγονός στείλτε μας τις φωτογραφίες email στο meliomixa@gmail.com Τα νέα εδώ τα μαθαίνετε πρώτοι,με σχόλια και ρεπορτάζ
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Σας ευχαριστούμε