Σήμερα τα «εορταστικά» μέτρα...

 


...στις 28 Δεκεμβρίου οι περιορισμοί για το 2022...

Σε δύο στάδια ξεδιπλώνεται ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την ανάσχεση της παραλλαγής «Omicron», καθώς ταχέως μεταβαλλόμενα είναι τα παγκόσμια επιδημιολογικά δεδομένα, μετά την εμφάνισή της. Τόσο η υψηλή μεταδοτικότητά της, όσο και η καλπάζουσα εξάπλωσή της ιδίως στην Ευρώπη συμπαρασύρουν την μία χώρα μετά την... άλλη ως προς τη λήψη έκτακτων περιορισμών, με τη σειρά της Ελλάδας να έρχεται τις επόμενες ώρες.

Συγκεκριμένα, σε ανακοινώσεις για νέα μέτρα προστασίας απέναντι στην μετάλλαξη «Omicron» με άμεσο ορίζοντα εφαρμογής θα προβεί σήμερα ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατόπιν επεξεργασίας από πλευράς της κυβέρνησης, της χθεσινής εισήγησης της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.

Νωρίτερα, η πρόταση της Επιτροπής για άμεσα, «εορταστικά» μέτρα αναμένεται να αποτελέσει το αντικείμενο κυβερνητικής σύσκεψης σήμερα το πρωί υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να ανάψει ακολούθως το «πράσινο φως», για όσους από τους περιορισμούς που εισηγούνται οι ειδικοί, κριθούν ως αποδοτικοί σε αυτή τη φάση απέναντι στην νέα παραλλαγή, από το Μέγαρο Μαξίμου.

Τα 3 «εορταστικά» μέτρα

Σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής, στο εορταστικό «πακέτο» μέτρων περιλαμβάνονται τρείς περιορισμοί:

· Χρήση της μάσκας παντού και διπλή μάσκα ή μάσκα αυξημένης προστασίας (ΚΝ-95) σε σούπερ μάρκετ και μέσα μαζικής μεταφοράς.

· Διενέργεια rapid test για όλους τους εισερχόμενους στη χώρα κατά τη 2η και 4η ημέρα της άφιξής τους.

· Αναβολή όλων των ανοιχτών μαζικών εκδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένων και των αθλητικών.

Ειδικότερα, η Επιτροπή εισηγείται την εφαρμογή τους το συντομότερο δυνατόν, ώστε να αποφευχθούν τυχόν νέες εστίες υπερμετάδοσης σε χώρους μαζικής προσέλευσης, όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και τα γήπεδα.

Νέος γύρος στις 28 Δεκέμβρη

Πέραν αυτών, η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας προγραμματίζεται να συνέλθει εκ νέου αμέσως μετά την ανάπαυλα των Χριστουγέννων, δηλαδή την Τρίτη 28 Δεκεμβρίου, ώστε να εισηγηθεί ένα ευρύτερο σχέδιο αναχαίτισης της παραλλαγής «Omicron», με βάση και τα μέχρι τότε επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα. Το δεύτερο, αυτό, «πακέτο» μέτρων προτείνεται να τεθεί σε ισχύ από τις 3 Ιανουαρίου και εξής, ώστε να μην χαθεί τελείως η εορταστική ατμόσφαιρα, αλλά και η εμπορική κίνηση των γιορτών.

«Κάποια ήπια μέτρα θα μπορούσαν να υπάρξουν και πριν την πρωτοχρονιά. Πρόθεσή μας είναι να μην διαταράξουμε την αγορά πριν την πρωτοχρονιά. Έχουμε δώσει μεγάλο αγώνα να μείνει η αγορά ανοιχτή και θέλουμε να την κρατήσουμε έτσι» ανέφερε χθες ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, εξηγώντας το σκεπτικό της κλιμάκωσης των νέων μέτρων σε δύο, διακριτές φάσεις.

Η φιλοσοφία

Ως προς τη φιλοσοφία του, το δεύτερο «πακέτο» μέτρων θα αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα αναλυτικό «σύνολο οδηγιών για κάθε δραστηριότητα», αλλά κρατώντας πάντα την οικονομία και την κοινωνία ανοιχτή, με το κυβερνητικό επιτελείο, ωστόσο, να λαμβάνει -κατόπιν της νέας εισήγησης των ειδικών- τις όποιες, τελικές αποφάσεις.

«Οδικός χάρτης»

Σε αυτό, το «σύνολο οδηγιών», που ενέχει πιο ολιστικό χαρακτήρα, περιλαμβάνονται και μέτρα, όπως:

· Η επέκταση της τηλεργασίας

· Η μείωση του ωραρίου σε εστίαση και διασκέδαση,

στα οποία αναφέρθηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το 2021. «Υπάρχει ξεκάθαρη βούληση της κυβέρνησης για να υπάρξει οπωσδήποτε ένα πλαίσιο περιοριστικών μέτρων μετά τις εορτές. Θα υπάρξουν περιοριστικά μέτρα, αλλά παρακολουθούμε την πανδημία» επανέλαβε χθες και ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Από τα βήματα του «οδικού χάρτη» της κυβέρνησης για την παραλλαγή «Omicron» την νέα χρονιά αποκλείεται, ωστόσο, η επιβολή ενός νέου, γενικού lockdown, όπως τονίζουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη. «Ακούμε τους επιστήμονες και συζητάμε με βάση την ανησυχία των ειδικών για μέτρα που θα μπορούσαμε να πάρουμε για προκαλέσουμε ένα φρένο στην πανδημία έτσι ώστε να γίνει πιο διαχειρίσιμη για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Μέτρα είναι στο τραπέζι. Γενικό lockdown δεν θέλει κανείς ούτε στην κυβέρνηση, ούτε στην αντιπολίτευση» περιέγραψε χθες ο κ. Γεωργιάδης.

Στην ίδια κατεύθυνση, «το ότι μπορεί να ληφθούν περιοριστικά μέτρα δεν σημαίνει lockdown του τύπου του παρελθόντος. Το ''κλειδί'' είναι τι είδους πανδημία θα έχουμε. Αν δεν ξέρουμε ποια είναι η πανδημία που θα έχουμε, δεν μπορούμε να πάρουμε μέτρα, ούτε να τρομοκρατούμε τον κόσμο πριν τα στοιχεία» παρατήρησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, καταλήγοντας πως «τα σενάρια τρόμου προκαλούν ζημιά στην οικονομία, ακόμα και όταν δεν συμβαίνουν»...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Aν δείτε κάτι περίεργο,η κάποιο γεγονός στείλτε μας τις φωτογραφίες email στο meliomixa@gmail.com Τα νέα εδώ τα μαθαίνετε πρώτοι,με σχόλια και ρεπορτάζ
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Σας ευχαριστούμε