Ελλάδα: Αυτές είναι οι περιοχές που γίνονται πτήσεις με αερόστατο

 

 
Στην Ελλάδα υπάρχει μια αρκετά καλή δραστηριότητα, με χιλιάδες επιβάτες όλα αυτά τα χρόνια να έχουν κάνει πτήσεις με αερόστατο. Κυρίως στη...  


 

λίμνη Πλαστήρα, με θέα τα Άγραφα και τον Θεσσαλικό κάμπο, τη λίμνη Λαγκαδά, τη λίμνη Κερκίνη, αλλά και στην Αμφίπολη, στο Δέλτα του Στρυμόνα, αναπτύσσονται σημαντικά αυτού του είδους οι τουριστικές πτήσεις. Είναι βέβαια και ορισμένοι που επιλέγουν να περιηγηθούν πάνω από τους υπέροχους αμπελώνες της βόρειας Ελλάδας και σύντομα η νέα αυτή δραστηριότητα θα είναι διαθέσιμη στην Κρήτη, στην περιοχή της Φαιστού και του Τυμπακίου.

Βέβαια, όπως εξηγεί ο πιλότος Μίλτος Κοτζαγερίδης, επικεφαλής της πτητικής ομάδας της Skyline Balloons στην Ελλάδα, η ομάδα του έχει τη δυνατότητα να παρέχει τις υπηρεσίες της σε όλη την Ελλάδα και ήδη έχουν πραγματοποιηθεί πτήσεις πάνω από τον Θεσσαλικό κάμπο, τη λίμνη της Καστοριάς, το Αρχαίο Δίον, αλλά και πάνω από όμορφες πεδιάδες με θέα τις οροσειρές της Πίνδου, των Αγράφων, του Ολύμπου, των Κρουσσίων, αλλά και τη Βάλια Κάλντα και το Παγγαίο.

Αιωρούμενοι με ασφάλεια ανάμεσα στα σύννεφα -χωρίς, μάλιστα, να περικλείονται από το κέλυφος ενός αεροσκάφους- βρίσκουν την ηρεμία και τη γαλήνη, που δεν μπορούν να απολαύσουν επί γης. Οι περισσότεροι πάντως, όπως λέει, «κοιτώντας τη γη από χιλιάδες πόδια ψηλά, μέσα σε ένα αερόστατο, διαπιστώνουν ότι η φύση, χωρίς πινέλα, χρώματα και καμβά, ζωγραφίζει τους πιο ωραίους φυσικούς πίνακες».

Στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, ο Μίλτος Κοτζαγερίδης ταξιδεύει στον ουρανό με κάθε διαθέσιμο εναέριο μέσο. Επί σειρά ετών ανήκε στο δυναμικό γνωστής αεροπορικής εταιρείας VIP, πιλοτάροντας αεροσκάφη. Όμως, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «βρήκε την απόλυτη ελευθερία και γαλήνη», τη στιγμή που έπιασε για πρώτη φορά με τα χέρια του τα …σύννεφα και ήταν τεράστια η χαρά του, όταν διαπίστωσε ότι είναι εκατοντάδες χιλιάδες τα άτομα, όλων των εθνικοτήτων και ηλικιών, που βιώνουν ως μοναδική την εμπειρία του «πετάω με αερόστατο».

«Είναι μαγική εκείνη η στιγμή, όταν ανεβαίνεις πάνω από τα 10.000 πόδια και μπορείς να απολαύσεις τους πίνακες της φύσης και τα δώρα του Θεού στον άνθρωπο», τονίζει, επισημαίνοντας πως «ύστερα από 33 χρόνια πιλότος αερόστατων, εξακολουθώ να εκπλήσσομαι με τα συναισθήματα που εκδηλώνουν οι συνταξιδιώτες μου, όταν ανεβαίνουμε στον ουρανό και νιώθω ευγνώμων που παρίσταμαι σε σημαντικές στιγμές της ζωής τους».

Προτάσεις γάμου και τέλεση του μυστηρίου ανάμεσα στα σύννεφα, με την υποψήφια νύφη να κλαίει κάθε φορά στην όψη του μονόπετρου δαχτυλιδιού, σβήσιμο κεριών γενέθλιας τούρτας μετά συνοδείας τραγουδιών και χειροκροτημάτων, άνθρωποι που ξεπερνούν τη φοβία τους για τα ύψη, τη στιγμή μάλιστα που προτού ανέβουν στο αερόστατο είχαν την όψη …λεμονιού, αλλά και μωρά, που στη θέα του απέραντου, κουνούν χέρια- πόδια από την ευδαιμονία, είναι μόνο μερικές από τις μοναδικές στιγμές που έχουν βιώσει συνταξιδιώτες του στον ουρανό, με τον ίδιο μάρτυρα.

«Ακόμη κι αν μερικοί συνταξιδιώτες μου δεν εκδηλώνονται και παραμένοουν αθόρυβοι και ακίνητοι, είναι η έκφραση στο πρόσωπό τους, που μαρτυρά την εμπειρία ζωής που βιώνουν», τονίζει.

Μπορεί κάποιος να πετάξει με αερόστατο καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, εκτός από τις εποχές ή περιόδους που έχει δυνατές βροχές, καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους, ενώ οι χαμηλές θερμοκρασίες και τα χιόνια, όχι μόνο δεν επηρεάζουν την πτητική ικανότητα, αλλά αντιθέτως, προσφέρουν στους επιβάτες μοναδικές εικόνες. «Η Ελλάδα είναι ανοιχτή πτητικά τουλάχιστον 250 ημέρες τον χρόνο», υπογραμμίζει ο κ. Κοτζαγερίδης και προσθέτει: «είναι τόσο καλές οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας κι αν δεν προσφέρεται ο Νότος μια συγκεκριμένη περίοδο για πτήσεις, τότε θα είναι ο Βορράς, η Δύση ή και η Ανατολή».

Όλες οι πτήσεις με αερόστατο διεξάγονται με την ανατολή ή με τη δύση του ήλιου και η συνολική διάρκεια της περιήγησης είναι τρεις ώρες, με τη μία ή μιάμιση εξ αυτών, στον αέρα. Ο πιλότος υποχρεούται δε να υποβάλει σχέδιο πτήσης προς έγκριση στην κοντινότερη στον τόπο απογείωσης υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας.

Το αερόστατο, σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί να πετάξει πιο ψηλά από το αεροπλάνο και να ξεπεράσει και τα 30.000 πόδια- πάντοτε σε αυτά τα μεγάλα ύψη με παροχή οξυγόνου στους επιβαίνοντες. Στις τουριστικές πτήσεις, η ομάδα της εταιρείας στην Ελλάδα πετά μέχρι και τα 10.000 πόδια, «αν και είναι λίγες οι φορές, αφού συνήθως δεν πάμε πάνω από τα 3.000 πόδια», όπως παραδέχεται

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Aν δείτε κάτι περίεργο,η κάποιο γεγονός στείλτε μας τις φωτογραφίες email στο meliomixa@gmail.com Τα νέα εδώ τα μαθαίνετε πρώτοι,με σχόλια και ρεπορτάζ
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Σας ευχαριστούμε