Έρχονται δελτία ενέργειας: Πότε θα τεθούν σε ισχύ και σε ποιους θα εφαρμοστεί πρώτα

Έρχεται χειμερινό δελτίο ενέργειας στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον ΙΕΑ.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), Fatih Birol υπάρχει ο κίνδυνος στην Ευρώπη να υπάρξει δελτίο ενέργειας αυτόν τον χειμώνα  κυρίως εάν ο κρύος καιρός συμπέσει με την αναζωπύρωση της οικονομικής ζήτησης στην Κίνα.

“Θα μπορούσε να δοθεί δελτίο στους καταναλωτές βιομηχανικού φυσικού αερίου και σε άλλους, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα  για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Εάν έχουμε έναν δύσκολο  χειμώνα και δεν λάβουμε άμεσα μέτρα, δεν θα απέκλεια το ενδεχόμενο να υπάρξει δελτίο φυσικού αερίου στην Ευρώπη και η αρχή θα γίνει από τις  τις μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις”, είπε  στους Financial Times ο  διευθυντής της ΙΕΑ,Fatih Birol αναφερόμενος στο  ενδεχόμενο ελλείψεων ενέργειας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

 Οι προτάσεις του Birol για την ενέργεια

ενέργεια

Ο Birol πρότεινε οι κυβερνήσεις των χωρών να περιορίσουν την κατανάλωση της ενέργειας και να βελτιώσουν την απόδοση.  Σε περίπτωση που η οικονομία της Κίνας  δεν ” τρέξει” με τους αναμενόμενους ρυθμούς ανάπτυξης,  οι πιθανές ελλείψεις φυσικού αερίου θα είχαν λιγότερο σοβαρές συνέπειες . Υπενθύμισε δε ότι τα περιοριστικά μέτρα του  Πεκίνου για  “zero Covid” επιβράδυναν την οικονομική ανάπτυξη και ότι  μείωσαν την κατανάλωσης ενέργειας. Ωστόσο τώρα η χώρα άνοιξε εκ νέου.

Πώς μπορεί να μειωθεί η κατανάλωση της ενέργειας 

Ο κόσμος θα μπορούσε να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας  σε ετήσια βάση έως το 2030 κατά το αντίστοιχο της τρέχουσας ετήσιας χρήσης της Κίνας, εάν ακολουθηθούν συγκεκριμένα βήματα, όπως εάν γίνει καλύτερη μόνωση κτιρίων και καλύτερη χρήση κλιματισμού, τόνισε ο ΙΕΑ σε διάσκεψη του Οργανισμού που έγινε στη Δανία, στην οποία είχαν λάβει μέρος υπουργοί και κυβερνητικοί εκπρόσωποι από τουλάχιστον 20 χώρες.

 

Επίσης ο Birol είπε ότι η ενεργειακή ασφάλεια θα μπορούσε να υπάρξει  εάν γινόταν μεγαλύτερη  χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας  αλλά και εάν χρησιμοποιούνταν τα υφιστάμενα  κοιτάσματα  (πετρελαίου και φυσικού αερίου)  στο έπακρο  — αντί για νέα, μεγάλα έργα ορυκτών καυσίμων, τα οποία θα  μπορούσαν να διαρκέσουν  έως τις δεκαετίες  του 2040 και του 2050 και θα ήταν επιβλαβή για το κλίμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Aν δείτε κάτι περίεργο,η κάποιο γεγονός στείλτε μας τις φωτογραφίες email στο meliomixa@gmail.com Τα νέα εδώ τα μαθαίνετε πρώτοι,με σχόλια και ρεπορτάζ
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Σας ευχαριστούμε