«Μπόνους» μισό επίδομα ανεργίας σε όσους βρίσκουν δουλειά – Ποιοι μένουν εκτός και τι αλλάζει
«Μπόνους» μισό επίδομα ανεργίας σε όσους βρίσκουν δουλειά! Αλλάζει το μοντέλο επιδότησης των ανέργων, καθώς όποιος «επιστρέφει» στην αγορά εργασίας θα λαμβάνει μαζί με τον μισθό του και το μισό επίδομα ανεργίας από το κράτος. Αντίθετα, χάνουν το δικαίωμα στο επίδομα οι άνεργοι που αρνούνται θέσεις εργασίας. Ανατροπές υιοθετούνται και στα εισοδηματικά όρια για μια σειρά από παροχές της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ).
Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Σε πλήρη εφαρμογή τέθηκαν οι σχετικές διατάξεις μετά τη δημοσίευση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β’ 6867).
Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά, θεσπίζεται «επίδομα εργασίας» για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν εργασία και το οποίο ισούται με το 50% του επιδόματος ανεργίας και καταβάλλεται για όσο διάστημα απομένει έως τη λήξη του.
Το επίδομα ανεργίας μετατρέπεται σε… επίδομα εργασίας
Έτσι, βάσει του νέου σχήματος όποιος άνεργος είναι δικαιούχος επιδόματος και βρίσκει δουλειά δεν θα το χάνει εντελώς, αλλά θα λαμβάνει το 50% για όσο διάστημα θα διαρκούσε η επιδότησή του. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως για την περίοδο εκείνη κατά την οποία απασχολείται ενώ παράλληλα «τρέχει» ακόμα η περίοδος επιδότησης από την ΔΥΠΑ θα εισπράττει όχι μόνο τον μισθό από την εργασία του, αλλά και το μισό επίδομα ανεργίας. Έτσι το επίδομα ανεργίας μετατρέπεται σε «επίδομα εργασίας».
Από την άλλη πλευρά θα επιβάλλεται ποινή σε όποιον αρνείται να εργαστεί.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται διακοπή της καταβολής του επιδόματος ανεργίας σε όποιον δικαιούχο αρνηθεί τρεις φορές εργασία την οποία του προτείνει ο ΟΑΕΔ ή δεν συμμετέχει σε πρόγραμμα κατάρτισης ή αρνηθεί τη σύνταξη «Ατομικού Σχεδίου Δράσης», κατά τη διάρκεια της επιδότησης του.
Για ποιες παροχές ισχύει ο νέος «κόφτης»
Προβλέπεται επίσης καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων στις περισσότερες παροχές, επιδόματα, βοηθήματα ή διευκολύνσεις της ΔΥΠΑ (όπως το Ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας, το βοήθημα μετά από 3μηνη παραμονή στο Μητρώο Ανέργων, τα Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού, Θεαμάτων, αγοράς βιβλίων, η ελεύθερη είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους/ μουσεία κ.ά.) για τους μακροχρόνια ανέργους (12+ μήνες εγγεγραμμένης ανεργίας) με την εξαίρεση φυσικά των επιδομάτων ανεργίας καθώς και του ειδικού εποχιακού βοηθήματος.
Με άλλα λόγια, ο νέος «κόφτης» δεν αφορά στην τακτική επιδότηση ανεργίας, το ειδικό εποχικό επίδομα, το επίδομα μακροχρονίως ανέργων και το βοήθημα ανεξαρτήτως και αυτοτελώς απασχολουμένων.
Τα ωφελήματα στα οποία τίθενται τα εισοδηματικά κριτήρια του επιδόματος θέρμανσης είναι τα ακόλουθα:
- Μοριοδότηση στις Προκηρύξεις μέσω ΑΣΕΠ
- Μοριοδότηση σε Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα
- Δυνατότητα Συμμετοχής στο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού
- Δυνατότητα Συμμετοχής στο Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα
- Δυνατότητα Συμμετοχής στο Πρόγραμμα Επιταγών Αγοράς Βιβλίων
- Δωρεάν μετακίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
- Ελεύθερη είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία
Τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια τίθενται στις παροχές που έχουν σχέση με κάλυψη ασθένειας, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ασφάλιση. Οι παροχές αυτής της κατηγορίας είναι:
- Παροχή Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης σε Ανέργους Ηλικίας μέχρι 29 ετών
- Παροχές Ασθένειας σε Είδος στους Ανέργους Ηλικίας άνω των 29 έως 55 ετών
- Παροχές Ασθένειας σε Είδος στους Μακροχρονίους Ανέργους, 55 ετών και άνω
- Προαιρετική Ασφάλιση Μακροχρονίων Ανέργων για Θεμελίωση Συνταξιοδοτικού Δικαιώματος λόγω γήρατος
Ποια είναι τα νέα εισοδηματικά κριτήρια
Τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης με βάση την τελευταία σχετική απόφαση έχουν ως εξής:
«Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, ανέρχεται έως δεκαέξι χιλιάδες (16.000) ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και είκοσι τέσσερεις χιλιάδες (24.000) ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση βάσει της υποπερ. ββ’ της περ. στ’ της παρ. 4 του άρθρου 67 του ΚΦΕ (δικαστική συμπαράσταση ή πτώχευση), ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση βάσει της περ. β της παρ. 4 του άρθρου 67 του ΚΦΕ ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για κάθε τέκνο.
Ομοίως, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται έως είκοσι επτά (27.000) ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.
Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται το εισόδημα εκείνο, το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος και από την εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Aν δείτε κάτι περίεργο,η κάποιο γεγονός στείλτε μας τις φωτογραφίες email στο meliomixa@gmail.com Τα νέα εδώ τα μαθαίνετε πρώτοι,με σχόλια και ρεπορτάζ
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Σας ευχαριστούμε