Πώς να καλλιεργήσετε την αυτοπεποίθηση στα παιδιά

 



Η αυτοπεποίθηση είναι ένα ισχυρό όπλο στις μέρες μας για να ανταπεξέλθουμε στον στίβο της ζωής. Όταν...   

 
όμως έρχεται η σύγκριση νιώθουμε την αυτοπεποίθησή μας να κλονίζεται. Άραγε, αν χτίσουμε από μικρά παιδιά την αυτοπεποίθηση, θα ήταν δυνατό να τη διατηρήσουμε και στην ενήλικη ζωή;Το παραπάνω ερώτημα κλήθηκε να απαντήσει η Τίνα Μεσσαροπούλου. Η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια έχει δύο γιους που βρίσκονται στην εφηβεία και όπως είπε η ίδια, τα παιδιά είναι σαν σφουγγάρι, ενώ υποστήριξε πως εάν οι γονείς βοηθήσουν τα παιδιά τους να χτίσουν από νωρίς την αυτοπεποίθησή τους και τον χαρακτήρα τους, τότε θα μπορέσουν να πορευτούν με αυτά τα εφόδια για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Η εφηβεία των γιων της την οδήγησε στη μελέτη κι έπειτα αναζήτησε τη συμβουλή ψυχολόγου.

«Η αυτοπεποίθηση πάει παρέα με το να μην έχεις ανασφάλειες. Εάν χτίσεις αυτά τα δύο χαρακτηριστικά ταυτόχρονα πετυχαίνεις πάρα πολλά στο παιδί. Εγώ, σαν Τίνα, νομίζω ότι το έχω ιδιαίτερα καλλιεργημένο», σχολίασε.

Σύμφωνα με την δημοσιογράφο, στο χτίσιμο της αυτοπεποίθησης του παιδιού βοηθά το να εμφυσήσουν σε αυτό οι γονείς χαρακτηριστικά όπως η εμπιστοσύνη στο ένστικτο.

Πώς χτίζεται η αυτοπεποίθηση;

Μιλώντας στο «Όλα για τη Ζωή μας» ο παιδοψυχολόγος Ιωάννης Γλωσσόπουλος, δήλωσε πως εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι η αυτοεκτίμηση του παιδιού, η οποία περιλαμβάνει την αυτοπεποίθηση.


Συγκεκριμένα, η αυτοπεποίθηση έχει να κάνει με τις δυνατότητες και τις δεξιότητες του ανθρώπου για να πετύχει στη ζωή.

Όπως επεσήμανε ο ίδιος, οι γονείς, σαν βασικοί φροντιστές των παιδιών, είναι εκείνοι που δίνουν τα βασικά ψήγματα αυτοεκτίμησης. Έτσι, εάν ένας γονιός δεν έχει αυτοπεποίθηση, αυτό αντίστοιχα θα επηρεάσει και το παιδί. Ωστόσο, η αυτοπεποίθηση είναι κάτι που αναπτύσσεται στα στάδια ζωής του ανθρώπου και δεν είναι κάτι που παγιώνεται.

Τα χαρακτηριστικά της αυτοπεποίθησης

Σημαντικοί παράγοντες στην καλλιέργεια της αυτοπεποίθησης των παιδιών είναι η στήριξη της οικογένειας και η δημιουργία ενός ασφαλούς κλίματος στο σπίτι, ώστε το παιδί να μπορεί να εκφραστεί.

Σχόλια όπως «δεν είσαι έξυπνος» αποτελούν αυστηρή κριτική, η οποία μπορεί να φέρει πλήγμα στην αυτοεκτίμηση του παιδιού.

Σημαντικά χαρακτηριστικά ενός παιδιού που έχει αυτοπεποίθηση είναι η πίστη στον εαυτό και η καλλιέργεια των επικοινωνιακών δεξιοτήτων. Ακόμη, τα παιδιά θα πρέπει να είναι ελεύθερα να ρισκάρουν και οι γονείς να τους αφήνουν χώρο για ανεξαρτησία.

Σημαντικοί παράγοντες που μπορούν να ενισχύσουν ή και να καταρρακώσουν την αυτοπεποίθηση των παιδιών είναι το σχολείο και οι φίλοι τους.

Οι ανασφάλειες

Προσπαθώντας να εξηγήσει το λόγο που ένα παιδί αποκτά ανασφάλειες ο παιδοψυχολόγος εισήγαγε τις έννοιες του γονέα – ελικόπτερο και γονέα – μηχανή του γκαζόν.

«Ο γονέας – μηχανή του γκαζόν ξυρίζει όλα τα εμπόδια, ενώ αυτό είναι δουλειά του παιδιού, και ο γονέας – ελικόπτερο είναι από πάνω του όλη την ώρα. Αυτό το μοτίβο δημιουργεί ανασφάλειες», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα παιδί θα πρέπει να ακούει επιβραβευτικά λόγια, τα οποία γίνονται η εσωτερική φωνή του, ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζει τον λόγο της επιβράβευσης.

πηγή: MEGA TV  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Aν δείτε κάτι περίεργο,η κάποιο γεγονός στείλτε μας τις φωτογραφίες email στο meliomixa@gmail.com Τα νέα εδώ τα μαθαίνετε πρώτοι,με σχόλια και ρεπορτάζ
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Σας ευχαριστούμε