«Έσπασε» κάθε ρεκόρ η κατανάλωση ρεύματος κατά τη διάρκεια του καύσωνα



Την περασμένη Δευτέρα η αιχμή του φορτίου έφθασε στα 10.345 μεγαβάτ
 
Ο ΑΔΜΗΕ, ανακοίνωσε πως η κατανάλωση ρεύματος κατά τη διάρκεια του καύσωνα σημείωσε το δικό της ρεκόρ.

Συγκεκριμένα, μέχρι... 

 
και διπλάσια φορτία σε σχέση με τις αρχές του καλοκαιριού αντιμετώπισε το σύστημα ηλεκτροδότησης κατά τις ημέρες του καύσωνα καθώς η ζήτηση για ρεύμα αυξήθηκε λόγω της εκτεταμένης χρήσης κλιματιστικών ενώ η αιχμή του φορτίου ξεπέρασε για αρκετές ημέρες και τα 10.000 μεγαβάτ!

Παρά την εκτεταμένη χρήση, το σύστημα δεν «κράσαρε» και δεν αντιμετωπίστηκαν προβλήματα που θα μπορούσαν να έχουν και περαιτέρω συνέπειες για μια σειρά από λόγους όπως η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και κυρίως των φωτοβολταϊκών που συμβάλουν στην κάλυψη του φορτίου τις μεσημβρινές ώρες, η ένταξη νέων σύγχρονων θερμικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και οι ενισχύσεις στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ το φορτίο του συστήματος ξεπέρασε για ορισμένες ημέρες την προηγούμενη εβδομάδα τα 10.000 μεγαβάτ. Αν και το μέγεθος είναι σημαντικό, ωστόσο δεν αποτελεί ρεκόρ για τα δεδομένα του συστήματος.

Ενδεικτικά την περασμένη Δευτέρα η αιχμή του φορτίου έφθασε στα 10.345 μεγαβάτ ενώ η συνολική ημερήσια ζήτηση κατά τις ημέρες του καύσωνα κυμάνθηκε στις 440 γιγαβατώρες.

Συγκριτικά σε περιόδους χαμηλής ζήτησης (π.χ. στα τέλη Μαΐου) η ζήτηση κυμαινόταν στις 230 γιγαβατώρες.

Τα φορτία καλύφθηκαν σε μεγάλο βαθμό με τη συνεισφορά των ΑΠΕ (κυρίως φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά καθώς τις ημέρες του καύσωνα επικρατεί κατά κύριο λόγο άπνοια) που συμμετείχαν με ποσοστό άνω του 30 % στο καθημερινό ισοζύγιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών και Εγγυήσεων Προέλευσης η ισχύς των ΑΠΕ (χωρίς τα μεγάλα υδροηλεκτρικά) ήταν τον Απρίλιο 10,8 γιγαβάτ (έναντι 5 γιγαβάτ τον Απρίλιο του 2019) ενώ τα φωτοβολταϊκά – που αποδίδουν το μέγιστο τις μεσημβρινές ώρες, όταν κορυφώνεται και η ζήτηση λόγω υψηλών θερμοκρασιών – έχουν ξεπεράσει τα 5,5 γιγαβάτ (από 2,5 πριν 4 χρόνια).

Προϋπόθεση για την ανάπτυξη των ΑΠΕ αποτελεί η αντίστοιχη ανάπτυξη των δικτύων που δημιουργούν την απαιτούμενη χωρητικότητα για την μεταφορά και διανομή της πράσινης ενέργειας στους καταναλωτές αλλά και τη βελτίωση της ασφάλειας εφοδιασμού σε συνθήκες υψηλής ζήτησης όπως την τρέχουσα περίοδο.

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: Ο μεγαλύτερος σε διάρκεια καύσωνας

O μεγαλύτερος σε διάρκεια καύσωνας που έχει καταγραφεί στη χώρα μας, ήταν αυτός των τελευταίων ημερών, που δημιούργησε αποπνικτικές συνθήκες.

Στο διάγραμμα που ακολουθεί, σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ Meteo.gr, παρουσιάζεται ο αριθμός των σταθμών όπου η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 37 °C και τους 40 °C (κόκκινες και μωβ μπάρες, αντίστοιχα). Στο διάγραμμα διακρίνονται τρεις φάσεις:
  • η πρώτη στην αρχή του καύσωνα από τις 12 μέχρι τις 15 Ιουλίου
  • η δεύτερη (η οποία ήταν και ισχυρότερη) από τις 18 μέχρι τις 23 Ιουλίου και
  • η τρίτη από τις 23 μέχρι τις 26 Ιουλίου, με τις δύο τελευταίες ημέρες του καύσωνα, 25 και 26 Ιουλίου, να αποτελούν και τη θερμότερη περίοδο

Μάλιστα, σύμφωνα με τα δεδομένα, η πιο θερμή ημέρα στο σύνολο της χώρας ήταν η 23η Ιουλίου, όπου 350 σταθμοί ξεπέρασαν το όριο του καύσωνα (μέγιστη θερμοκρασία άνω των 37 βαθμούς) και 180 σταθμοί τους 40 βαθμούς.

Την ημέρα αυτή σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού της χώρας επηρεάστηκε από θερμοκρασίες υψηλότερες των 40 βαθμούς. Για κάθε μία από τις τρεις φάσεις του καύσωνα στο κάτω μέρος του διαγράμματος παρατίθενται και οι 5 υψηλότερες θερμοκρασίες που σημειώθηκαν.

Υπενθυμίζουμε ότι η θερμοκρασία των 46,4 βαθμών στο Γύθειο στις 23 Ιουλίου 2023 είναι η 4η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στη χώρα. Σε όλες τις γεωγραφικές ενότητες της χώρας, με εξαίρεση τα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου, σημειώθηκαν απόλυτα ρεκόρ μεγίστων θερμοκρασιών των τελευταίων 15 ετών.Ενδεικτικά αναφέρονται οι παρακάτω περιοχές με απόλυτα ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας (ανεξαρτήτως μήνα):

  • Θράκη: Ορεστιάδα
  • Μακεδονία: Γιαννιτσά, Γρεβενά
  • Ήπειρος: Πάπιγκο, Πρέβεζα
  • Θεσσαλία: Σκόπελος
  • Στερεά: Αμφίκλεια, Αράχωβα, Θεολόγος, Χαλκίδα, Τανάγρα, Αυλίδα
  • Αττική: Αμπελόκηποι, Πάρνηθα
  • Πελοπόννησος: Κρανίδι, Κιάτο, Μολάοι, Λάππα, Καλαμάτα
  • Κρήτη: Τζερμιάδο, Ανώγεια, Σφακιά

Έπειτα από την επεξεργασία των 10λεπτων δεδομένων από 10 τυχαία επιλεγμένους σταθμούς του δικτύου, ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι κάτοικοι του κέντρου της πόλης των Αθηνών (περιοχή Πατήσια) βίωσαν θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών για 307 ώρες κατά το διάστημα από 12 έως 26/07. Στην ίδια περίοδο οι κάτοικοι της Λάρισας 230 ώρες, της Σπάρτης 186 ώρες, ενώ στα Ιωάννινα (περιοχή Ανατολής) και στην Κοζάνη 164 και 145 ώρες, αντίστοιχα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Aν δείτε κάτι περίεργο,η κάποιο γεγονός στείλτε μας τις φωτογραφίες email στο meliomixa@gmail.com Τα νέα εδώ τα μαθαίνετε πρώτοι,με σχόλια και ρεπορτάζ
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Σας ευχαριστούμε