Καύσωνας: Δέκα top tips για να δροσίσετε τον σκύλο και την γάτα



Τα αγαπημένα μας κατοικίδια, τις ημέρες που ο υδράργυρος σκαρφαλώνει σε υψηλές θερμοκρασίες, ταλαιπωρούνται από τη ζέστη.

 

Οι κηδεμόνες σκύλων και γατιών οφείλουν, ειδικά αυτές τις ημέρες, να φροντίσουν ώστε τα ζωάκια τους να τις περάσουν όσο πιο ανώδυνα γίνεται.

Και μην ξεχνάτε τις ψυχές που ζουν στον δρόμο.

Το καλοκαίρι είναι από τις πιο αγαπημένες εποχές, αλλά… «Μπορεί για εσάς, το καλοκαίρι να σημαίνει διασκέδαση παρέα με τον σκύλο σας, όμως όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει κατακόρυφα, θα πρέπει να ακολουθήσετε κάποιες τακτικές για να τον προστατέψετε από τη ζέστη.

Είτε τον πάτε μια βόλτα στον δρόμο είτε με το αυτοκίνητο, ακόμη κι αν τον βγάλετε στην αυλή του σπιτιού σας για να παίξει, η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να του προκαλέσει δυσφορία», τονίζει ο κτηνίατρος, Λάζαρος Καρανάσιος.

Πώς μπορείτε να προστατέψετε το κατοικίδιό σας από τις καυτές ημέρες του καλοκαιριού;

Μην αφήνετε ποτέ το σκυλί σας στο αυτοκίνητο
Ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο δεν είναι τόσο ακίνδυνο για τον σκύλο, όσο πιστεύετε. Γιατί «ακόμη και αν πρόκειται να λείψετε μόνο για λίγα λεπτά, ή νομίζετε ότι δεν έχει αρκετή ζέστη, η θερμοκρασία μέσα σε ένα κλειστό αυτοκίνητο μπορεί να φτάσει τους 38,8o C. Καλύτερα να αφήσετε το σκυλί σας στο σπίτι, ή να το έχετε μαζί σας όπου πηγαίνετε», προειδοποιεί ο κ. Καρανάσιος.

Κρατήστε το σπίτι σας δροσερό


Για να διατηρήσετε χαμηλές θερμοκρασίες στο σπίτι σας, ο κ. Καρανάσιος προτείνει να κλείνετε τις κουρτίνες και να βάζετε σε λειτουργία το κλιματιστικό. Στην περίπτωση που δεν έχετε κλιματισμό, μπορείτε να ανοίξετε τα παράθυρα και να χρησιμοποιήσετε έναν ανεμιστήρα.

Περιορίστε τις βόλτες και την άσκηση
Τις ημέρες που είναι ζεστή και υγρή η ατμόσφαιρα, σύμφωνα με τον κ. Καρανάσιο, θα πρέπει να περιορίσετε τις βόλτες και να αποφεύγετε την έντονη άσκηση.

Οι περίπατοί σας και η άσκηση να γίνονται τις πιο δροσερές ώρες της ημέρας – νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ. Και, φυσικά, όπως τονίζει ο κτηνίατρος, δεν πρέπει να ξεχνάτε να έχετε αρκετό νερό μαζί σας, και για τους δυο σας.

Ελέγξτε το πεζοδρόμιο
«Πριν ξεκινήσετε τη βόλτα σας αγγίξτε το πεζοδρόμιο. Αν είναι πολύ ζεστό για το χέρι σας, τότε είναι πολύ ζεστό και για τα μαξιλάρια των ποδιών του σκύλου σας.

Περπατήστε στο γρασίδι και μείνετε μακριά από την άσφαλτο.

Το καλύτερο, όπως προαναφέραμε, είναι οι βόλτες, τις πιο ζεστές ημέρες, να γίνονται νωρίς το πρωί, ή αργά το βράδυ», υπογραμμίζει ο κ. Καρανάσιος.

Προσφέρετε άφθονο νερό και σκιά
Να αποφεύγετε να αφήνετε τον σκύλο σας σε εξωτερικό χώρο για μεγάλο χρονικό διάστημα, συμβουλεύει ο κτηνίατρος. Και όταν βρίσκεται σε τέτοια περιβάλλοντα, βεβαιωθείτε ότι έχει σκιά και αρκετό δροσερό νερό.

Για να διατηρείται το νερό του δροσερό, ο κ. Καρανάσιος προτείνει να προσθέσετε κύβους πάγου, και διευκρινίζει ότι ιδανική σκιά για τα σκυλιά είναι τα δέντρα, καθώς αφήνουν τον αέρα να διαπερνά.

Επίσης, επισημαίνει ότι και στην περίπτωση που ο σκύλος βρίσκεται μέσα στο σπίτι, πρέπει, κατά τη διάρκεια της ημέρας, να του εξασφαλίσετε φρέσκο, δροσερό νερό και να το τοποθετήσετε σε σκιερό σημείο.

Δώστε του δροσερές απολαύσεις
Για να βοηθήσετε το σκυλί σας να δροσιστεί από μέσα προς τα έξω, όπως λέει ο κ. Καρανάσιος, μπορείτε να φτιάξετε παγάκια, τα οποία να περιέχουν λιχουδιές, ή/και να παγώστε ένα μασητικό παιχνίδι.

Προσέξτε την υγρασία
Όταν η υγρασία του αέρα είναι υψηλή, μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία του σκύλου σας, κι ενδέχεται να πάθει θερμοπληξία, σύμφωνα με τον κτηνίατρο. Γι’ αυτό προτείνει να μείνετε στο εσωτερικό του σπιτιού και να περιορίσετε την άσκησή του.

Καλλωπίστε το κατοικίδιό σας
«Εάν το σκυλί σας έχει μακρύ τρίχωμα, χτενίστε το και απαλλάξτε το από κόμπους και τζίβες. Με αυτόν τον τρόπο θα το βοηθήσετε να δροσιστεί.

Μην το ξυρίσετε πριν μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας. Η επιπλέον γούνα, που το κρατά ζεστό τον χειμώνα, μπορεί, επίσης, να το κρατήσει δροσερό το καλοκαίρι», εξηγεί ο κτηνίατρος.

Παρακολουθήστε για σημάδια υπερθέρμανσης
«Το σκυλί σας δεν μπορεί να σας πει ότι δεν αισθάνεται καλά. Οπότε, εάν παρατηρήσετε τα παρακάτω συμπτώματα, επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας:

Βαρύ λαχάνιασμα
Αρκετό σάλιο
Δυσκολία αναπνοής
Ταχεία καρδιακή λειτουργία
Σκούρα ή κόκκινα ούλα και γλώσσα
Ζάλη
Αδυναμία

Αν υποψιάζεστε ότι ένα σκυλί ή μια γάτα πάσχει από θερμοπληξία, τα μετακινείτε αμέσως σε ένα πιο δροσερό περιβάλλον. Τους βάζετε δροσερό νερό στην περιοχή της κοιλιάς, στα αυτιά και στα μαξιλάρια των ποδιών.

Μη ρίχνετε παγωμένο νερό σε όλο το ζώο. Καλύψτε το σώμα του με μια πετσέτα, την οποία έχετε βρέξει με κρύο νερό.

Μόλις σταθεροποιηθεί η κατάστασή του, το πηγαίνετε, το συντομότερο δυνατόν, στον κτηνίατρο. Ακόμη και αν η όψη του και η θερμοκρασία του φαίνεται φυσιολογική», υπογραμμίζει ο κ. Καρανάσιος.

Χρησιμοποιήστε αντηλιακό

Σύμφωνα με τον κτηνίατρο, οι σκύλοι που έχουν φαλακρά μπαλώματα ή ελάχιστο τρίχωμα μπορεί να χρειάζονται αντηλιακό. Αν το σκυλάκι σας ανήκει σε μια τέτοια κατηγορία, μπορείτε να ενημερωθείτε από τον κτηνίατρό σας για το ποιο αντηλιακό είναι κατάλληλο.

Γάτες

«Ακριβώς τα ίδια ισχύουν, φυσικά, και για τις γατούλες μας.

Θα πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους άφθονο δροσερό νερό κατά τη διάρκεια των ημερών με μεγάλες θερμοκρασίες.

Παράλληλα, θα πρέπει να προσέχουμε τα παράθυρα του σπιτιού μας, γιατί η άμεση επαφή με τον ήλιο μπορεί να επιφέρει εγκαύματα στις γατούλες.

Τραβήξτε, λοιπόν, τις κουρτίνες από το πρωί στα δωμάτια που μπορεί να είναι το κρεβάτι τους, κι έτσι θα μειώσετε τις πιθανότητες να ζεσταθεί η γατούλα σας, αλλά και θα παραμείνει δροσερό το σπίτι», συμβουλεύει ο κ. Καρανάσιος.

Προσοχή στα αδέσποτα!

Αυτές τις ημέρες του καλοκαιριού, που η ζέστη είναι αφόρητη, η έγνοια μας είναι και στα πλάσματα που δεν έχουν σπίτι.

«Τα αδέσποτα, όπως και τα κατοικίδιά μας, έχουν ακριβώς τις ίδιες ανάγκες τις περιόδους του καύσωνα», επισημαίνει ο κ. Καρανάσιος και προτείνει τα εξής:
• Τοποθετούμε νερό/φαγητό σε σκιερά σημεία. Φυσικά, ανανεώνουμε το νερό.

• Σε περίπτωση που δεν υπάρχει σκιά, τοποθετούμε νερό και φαγητό σε μια κούτα, την οποία γυρνάμε σε πλάγια θέση, έτσι ώστε τα αδέσποτα σκυλιά ή γατιά να έχουν εύκολη πρόσβαση.

• Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χάρτινες κούτες, ή και καφάσια, για να δημιουργήσουμε σκιά στα αδέσποτα ζώα.

• Αν διακρίνουμε αδιαθεσία σε κάποιο από τα αδέσποτα ζώα, μπορούμε να του παρέχουμε πρώτες βοήθειες. Σε περίπτωση που δεν βελτιώνεται η κατάστασή του, επικοινωνούμε με κτηνίατρο, ώστε να μας πει ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε».

Προστατεύστε τον σκύλο σας από παράσιτα

Τέλος, ο κ. Καρανάσιος, εφιστά την προσοχή μας και για τα παράσιτα, καθώς το καλοκαίρι είναι η εποχή για τους ψύλλους και τα κουνούπια. Οι ψύλλοι μεταδίδουν πολλές ασθένειες, ενώ τα κουνούπια μεταφέρουν τα heartworm.

Για να προστατεύσετε τον σκυλάκο σας, λοιπόν, ο κ. Καρανάσιος συνιστά να του δίνετε από το στόμα τα φάρμακα που σας έχει συστήσει ο κτηνίατρός σας, και να τον ψεκάζετε με τα ειδικά προϊόντα για όλα τα πιθανά παράσιτα.


Πηγή: ygeiamou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Aν δείτε κάτι περίεργο,η κάποιο γεγονός στείλτε μας τις φωτογραφίες email στο meliomixa@gmail.com Τα νέα εδώ τα μαθαίνετε πρώτοι,με σχόλια και ρεπορτάζ
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Σας ευχαριστούμε