Αυτός είναι ο λόγος που τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου



Γιατί το συγκεκριμένο φαγητό βρίσκεται πάντα στο τραπέζι των Ελλήνων σε αυτή τη γιορτή
 
H 25η Μαρτίου είναι η ημερομηνία εορτασμού της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 αλλά και η μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου.

Το...  

 
έθιμο είναι να τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά κάθε χρόνο σε αυτή τη γιορτή, αλλά γνωρίζουμε το λόγο που συμβαίνει αυτό;

Το έθιμο αυτό έχει πολλές ερμηνείες.

Μια θεωρία υποστηρίζει ότι κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, οι Έλληνες αγωνιστές χρησιμοποιούσαν τον μπακαλιάρο ως τροφή, αφού ήταν μια εύκολη και οικονομική επιλογή που μπορούσαν να ετοιμάσουν εύκολα, ανεξάρτητα από τις συνθήκες.

Ο μπακαλιάρος εμφανίστηκε κατά την περίοδο των Βίκινγκς, γύρω στο 800 μ.Χ. και οι Βάσκοι κατά το Μεσαίωνα ανέπτυξαν το εμπόριο του, καταφέρνοντας να το διατηρήσουν για αρκετό καιρό, κάτι που ήταν ζωτικής σημασίας για τα ταξίδια τους.

Ο μπακαλιάρος έγινε γνωστός στην Ελλάδα κατά τον 15ο αιώνα μ.Χ.

Άλλη θεωρία συνδέει το έθιμο με τη νηστεία της Σαρακοστής.

H Εκκλησία επιτρέπει μόνο δύο φορές την κατανάλωση ψαριού, την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την Κυριακή των Βαΐων.

Το ψάρι θεωρείται καθαρό και επιτρέπεται, ενώ και η σκορδαλιά χωρίς λάδι ή ζυμαρικά είναι κατάλληλη για νηστεία.

Στα νησιά μπορούσαν να βρουν πάντα εύκολα φρέσκο ψάρι, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, ο παστός μπακαλιάρος ήταν η προφανής επιλογή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Aν δείτε κάτι περίεργο,η κάποιο γεγονός στείλτε μας τις φωτογραφίες email στο meliomixa@gmail.com Τα νέα εδώ τα μαθαίνετε πρώτοι,με σχόλια και ρεπορτάζ
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Σας ευχαριστούμε