Πώς θα «ξεμπλοκάρουν» οι συντάξεις όσων έχουν χρέη στον ΕΦΚΑ -Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις


Μετά το Πάσχα θα αρχίσουν να «ξεμπλοκάρουν» οι συντάξεις όσων ασφαλισμένων έχουν χρέη έως και 30.000 ευρώ.

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε η πλατφόρμα για την υποβολή των σχετικών αιτήσεων να είναι σε θέση να ενεργοποιηθεί εντός της Μεγάλης Εβδομάδας αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, τεχνικές δυσκολίες δεν επιτρέπουν αυτή την εξέλιξη.

Έτσι, το πιο πιθανό σενάριο πια είναι η υποβολή των σχετικών αιτήσεων να ξεκινήσει εντός του α’ 15νθημερου του Μαΐου.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης 

Οι ασφαλισμένοι – ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και έχουν χρέος προς τον ΕΦΚΑ μέχρι 30.000 ευρώ θα μπορούν να το ρυθμίσουν, με βάσει νέες διατάξεις, για να είναι ασφαλιστικά ενήμεροι και να μπορούν να βγουν στη σύνταξη.

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τους συνταξιούχους με χρέη

Ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου, έχει υπογράψει ήδη τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) και αναμένεται το ίδιο να γίνει και από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να «ανοίξει» η πλατφόρμα, η οποία και θα επιτρέψει στην εν λόγω διαδικασία να «τρέξει».

Το πεδίο της διασύνδεσης του ΕΦΚΑ με τη ΔΥΠΑ και με τις τράπεζες, είναι αυτό που συνιστά «αγκάθι» στην προσπάθεια που γίνεται για να ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων και ενδεχομένως είναι και αυτό που πάει λίγο πίσω –σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- τα αρχικά χρονοδιαγράμματα.

Η ειδική πλατφόρμα είναι απαραίτητο να τεθεί σε λειτουργία, προκειμένου να δοθεί η έναρξη για την υποβολήτων αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους, ώστε να μπορούν να ενταχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Τι αλλάζει για όσους έχουν «μπλοκαρισμένες» λόγω χρέους συντάξεις

Η διαδικασία, όπως θεσμοθετήθηκε στον πρόσφατο Ασφαλιστικό Νόμο (ν.5078/23), δεν αφορά μόνο τους ελεύθερους επαγγελματίες με χρέη από 20.000 έως 30.000 ευρώ.

Αφορά και τους αγρότες με χρέη από 6.000 έως 10.000 ευρώ. Για το υπερβαίνον ποσό, η ρύθμιση προβλέπει ότι η σύνταξη θα καταβάλλεται κανονικά, αλλά με 60% παρακράτηση τον μήνα.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση θα ισχύει μέχρι το χρέος να υποχωρήσει στα 20.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και στα 6.000 ευρώ για τους αγρότες.

Το υπόλοιπο ποσό θα αποπληρωθεί σε 60 μηνιαίες δόσεις, όπως ακριβώς γίνεται έως σήμερα. Το κρίσιμο μέγεθος ένταξης στη ρύθμιση είναι ο οφειλέτης να μην έχει τραπεζικές καταθέσεις άνω των 12.000 ευρώ.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα γίνεται δεκτή η αίτηση που θα υποβάλλει ο ενδιαφερόμενος ηλεκτρονικά στον ΕΦΚΑ, στην ειδική πλατφόρμα, που όπως προαναφέρθηκε υπολογίζεται να ενεργοποιηθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Παράλληλα οι αρμόδιες υπηρεσίες του Φορέα θα εξετάζουν εάν πληρούνται οι λοιπές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, δηλαδή το όριο ηλικίας και οι ημέρες ασφάλισης, ανά περίπτωση.

Συνολικά, εκτιμάται ότι θα υπερβούν τις 20.000 οι οφειλέτες με χρέη στον ΕΦΚΑ που θα καταφέρουν να συνταξιοδοτηθούν.

Πρόκειται για περιπτώσεις ασφαλισμένων που για μεγάλο χρονικό διάστημα παραμένουν εκτός διαδικασίας καταβολής σύνταξης, μιας και η ισχύουσα διάταξη δεν μπορούσε στην πράξη να εφαρμοστεί.

Τι ισχύει σήμερα για τους συνταξιούχους με χρέη

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση την τρέχουσα ρύθμιση, όποιος ελεύθερος επαγγελματίας έχει πάνω από 20.000 ευρώ χρέος ή αγρότης με οφειλή άνω των 6.000 ευρώ, πρέπει το υπερβαίνον ποσό να εξοφληθεί άπαξ στο σύνολό του. Μόνο τότε «ξεμπλοκάρει» η διαδικασία και ξεκινάει η καταβολή της σύνταξης.

Όπως είναι προφανές, μεγάλος αριθμός οφειλετών δεν είχε αυτή τη δυνατότητα, καθώς θα έπρεπε να καταβάλει αρκετές χιλιάδες ευρώ για να μπορέσει να λάβει τη σύνταξή του.

Έτσι, οι οφειλέτες αυτής της κατηγορίας προτιμούσαν να μένουν για χρόνια εκτός συνταξιοδότησης, κάτι που σημαίνει ότι διαβιούσαν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, χωρίς ελπίδα διαφυγής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Aν δείτε κάτι περίεργο,η κάποιο γεγονός στείλτε μας τις φωτογραφίες email στο meliomixa@gmail.com Τα νέα εδώ τα μαθαίνετε πρώτοι,με σχόλια και ρεπορτάζ
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Σας ευχαριστούμε