Ρυθμίσεις χρεών προς την Εφορία: Ποιες αλλαγές έρχονται για τους οφειλέτες
Τη ευκαιρία να ρυθμίσουν συγκεκριμένες επιχειρήσεις και μεγαλοοφειλέτες τα χρέη τους προς στην εφορία δίνει διάταξη του υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που συμπεριλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή.
Με τη διάταξη αυτή τα αλληλεγγύως ευθυνόμενα πρόσωπα έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν απολεσθείσα ρύθμιση οφειλής του νομικού προσώπου στο οποίο συμμετέχουν. Δηλαδή αυτά μπορούν να εξοφλήσουν το χρέος υπό τους ίδιους όρους που θα αποπλήρωνε το νομικό πρόσωπο μέσω αναβίωσης της ρύθμισης μέσα σε διάστημα 3 μηνών. Αξιοσημείωτο είναι δε πως σύμφωνα με τη διάταξη, δεν θα έχουν κάποια επιβάρυνση με τόκους, πρόστιμα ή προσαυξήσεις οι εκπρόσωποι ή οι διαχειριστές σε περίπτωση απώλειας της ρύθμισης.
Ουσιαστικά με την νέα ρύθμιση τα αλληλέγγυα υπεύθυνα πρόσωπα μπορούν πλέον να εξοφλούν με δικούς τους πόρους τη ρυθμισμένη οφειλή, πριν την ενεργοποίηση της ευθύνης τους.
Με αυτόν τον τρόπο, οι υπόχρεοι προστατεύονται από επιπρόσθετες επιβαρύνσεις.
Τι ίσχυε μέχρι τώρα
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, υπεύθυνα είναι τα πρόσωπα που είχαν θέση ευθύνης όταν “γεννιούνταν ” η οφειλή αλλά και αυτά που είναι αρμόδια όταν χάθηκε η ρύθμιση. Πάντως τα πρόσωπα αυτά ήταν συχνά διαφορετικά και αυτό είχε ως αποτέλεσμα ένας πρώην εκπρόσωπος έπρεπε να καλύψει το χρέος και τις προσαυξήσεις χωρίς να είναι ενήμερος για την απώλεια της ρύθμισης.
Η ευνοϊκότερη πάγια ρύθμιση για χρέη άνω των 50.000 ευρώ
Επίσης στο ίδιο φορολογικό νομοσχέδιο υπάρχει διάταξη για ευνοϊκότερη πάγια ρύθμιση για χρέη άνω των 50.000 ευρώ. Με την διάταξη αυτή καταργείται η προσκόμιση των πιστοποιητικών των οφειλετών με χρέη άνω των 50.000 ευρώ προς την εφορία για την ένταξη τους στη πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων ή 48 δόσεων.
Αναλυτικά, μεταξύ άλλων για τους οφειλέτες καταργείται:
- η βεβαίωση από ανεξάρτητο εκτιμητή, από την οποία προκύπτει η οικονομική αδυναμία τους στο να αποπληρώσουν εφάπαξ τα χρέη.
- η παροχή εγγύησης ή διασφάλισης ή εμπράγματης ασφάλειας από τους φορολογούμενους με χρέη άνω των 150.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα, για την υπαγωγή στην πάγια ρύθμιση καταργείται η προϋπόθεση που ορίζει ότι «σε περίπτωση που οι συνολικές βασικές οφειλές υπερβαίνουν το ποσό των 50.000 ευρώ απαιτείται προσκόμιση στοιχείων από τα οποία προκύπτει η πρόσκαιρη οικονομική αδυναμία και η δυνατότητα τήρησης των όρων της ρύθμισης», με υπογραφή για τον έλεγχο και την πιστοποίηση αυτών από ανεξάρτητο εκτιμητή.
Το νομοσχέδιο
Στο νομοσχέδιο αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:
Άρθρο 94: Προϋποθέσεις για την υπαγωγή σε ρύθμιση οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση – Κατάργηση περ. γ) παρ. 6 υποπαρ. Α.2 παρ. Α άρθρου πρώτου ν. 4152/2013
Στην παρ. 6 της υποπαρ. Α.2 της παρ. Α του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013 (Α΄ 107), περί διατάξεων για την πάγια ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, καταργείται η περ. γ), και κατόπιν νομοτεχνικών βελτιώσεων η παρ. 6 διαμορφώνεται ως εξής:
«6. Για την υπαγωγή στη ρύθμιση είναι απαραίτητα:
α) η αναλυτική δήλωση όλων των εισοδημάτων, περιουσιακών στοιχείων και τυχόν οφειλών προς τρίτα πρόσωπα και
β) η διαπίστωση ότι έχουν υποβληθεί οι φορολογικές δηλώσεις της τελευταίας πενταετίας.
γ) Καταργείται.».
6. Για την υπαγωγή στη ρύθμιση είναι απαραίτητα:
α) η αναλυτική δήλωση όλων των εισοδημάτων, περιουσιακών στοιχείων και τυχόν οφειλών προς τρίτα πρόσωπα,
β) η διαπίστωση ότι έχουν υποβληθεί οι φορολογικές δηλώσεις της τελευταίας πενταετίας και
γ) αν οι συνολικές βασικές οφειλές υπερβαίνουν το ποσό των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ, η προσκόμιση στοιχείων από τα οποία προκύπτει η πρόσκαιρη οικονομική αδυναμία
και η δυνατότητα τήρησης των όρων της ρύθμισης, με υπογραφή για τον έλεγχο και την πιστοποίηση αυτών από ανεξάρτητο εκτιμητή.
Για συνολικές βασικές οφειλές που υπερβαίνουν το ποσό των εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ, πέραν της τήρησης των οριζόμενων στο προηγούμενο
εδάφιο προϋποθέσεων απαιτείται η πρόσθετη παροχή εγγύησης ή διασφάλισης ή εμπράγματης ασφάλειας για το σύνολο αυτών. Ανεξάρτητος εκτιμητής θα προσδιορίσει την αξία της προσφερόμενης διασφάλισης.
Άρθρο 95: Παροχή δυνατότητας σε αλληλεγγύως ευθυνόμενα πρόσωπα να εξυπηρετήσουν απολεσθείσα ρύθμιση οφειλής – Τροποποίηση περ. β) παρ. 1 άρθρου 49 Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας
1. Στο τέλος της περ. β) της παρ. 1 του άρθρου 49 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (Κ.Φ.Δ., ν. 5104/2024, Α’ 58), περί αλληλέγγυας ευθύνης, προστίθενται δύο εδάφια, και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Τα πρόσωπα που είναι εκτελεστικοί πρόεδροι, διευθυντές, γενικοί διευθυντές, διαχειριστές, διευθύνοντες σύμβουλοι, εντεταλμένοι στη διοίκηση και εκκαθαριστές των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, καθώς και τα πρόσωπα που ασκούν εν τοις πράγμασι τη διαχείριση ή διοίκηση νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας, ευθύνονται προσωπικά και αλληλέγγυα για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος, παρακρατούμενου φόρου, κάθε επιρριπτόμενου φόρου, Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) και του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.), που οφείλονται από αυτά τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες, ανεξάρτητα από τον χρόνο βεβαίωσής τους, όπως και για τους τόκους, πρόστιμα, προσαυξήσεις και οποιεσδήποτε διοικητικές χρηματικές κυρώσεις επιβάλλονται επ’ αυτών, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι κατωτέρω προϋποθέσεις:
α) τα ανωτέρω πρόσωπα είχαν μια από τις ανωτέρω ιδιότητες είτε κατά τη διάρκεια λειτουργίας του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας είτε κατά τον χρόνο λύσης, διάλυσης ή συγχώνευσής τους είτε κατά τη διάρκεια της εκκαθάρισής τους,
β) οι οφειλές κατέστησαν ληξιπρόθεσμες κατά τη διάρκεια της θητείας τους υπό κάποια εκ των ανωτέρω ιδιοτήτων με την επιφύλαξη των επόμενων εδαφίων.
Αν οι οφειλές διαπιστώνονται μετά από έλεγχο, ως αλληλεγγύως υπεύθυνα πρόσωπα κατά την έννοια της παρούσας νοούνται μόνο τα πρόσωπα στα οποία συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις των περ. α) και γ) κατά το φορολογικό έτος ή την περίοδο στην οποία ανάγονται οι οφειλές αυτές. Εάν οι φορολογικές οφειλές της παρούσας έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση, η αλληλέγγυα ευθύνη βαραίνει και τα πρόσωπα στα οποία συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις των περ. α) και γ) κατά τον χρόνο που κάθε δόση της ρύθμισης κατέστη ληξιπρόθεσμη ή η ρύθμιση απωλέσθηκε.
Για τα ποσά των τόκων, των προσαυξήσεων, των προστίμων και των λοιπών χρηματικών κυρώσεων, η αλληλέγγυα ευθύνη βαραίνει τα πρόσωπα που είναι αλληλεγγύως υπεύθυνα για την κύρια οφειλή επί της οποίας υπολογίζονται και επιβάλλονται τα ποσά αυτά. Αν απωλέσθηκε η ρύθμιση, η Φορολογική Διοίκηση γνωστοποιεί στα πρόσωπα που ευθύνονται αλληλέγγυα την απώλεια αυτή και τάσσει σε αυτά προθεσμία τριών (3) μηνών για την αναβίωση της ρύθμισης, κατά το μέρος που τα αφορά, και την τήρησή της από αυτά υπό τους ίδιους
όρους και προϋποθέσεις που ίσχυαν για το νομικό πρόσωπο ή τη νομική οντότητα. Μέχρι την ημερομηνία γνωστοποίησης, τα πρόσωπα που ευθύνονται αλληλεγγύως δεν βαρύνονται με τόκους, προσαυξήσεις ή πρόστιμα που γεννώνται ως συνέπεια της απώλειας της ρύθμισης, τα οποίαβαρύνουν το νομικό πρόσωπο ή τη νομική οντότητα,
γ) οι εν λόγω οφειλές δεν καταβλήθηκαν ή δεν αποδόθηκαν στο Δημόσιο από υπαιτιότητα των ανωτέρω προσώπων. Το βάρος απόδειξης για τη μη ύπαρξη υπαιτιότητας φέρουν τα πρόσωπα της παρούσας.».
2. Η περ. β) της παρ. 1 του άρθρου 49 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας εφαρμόζεται αναδρομικά χωρίς περιορισμό, εφόσον τα αλληλεγγύως ευθυνόμενα πρόσωπα που εντάσσονται στο πεδίο εφαρμογής της υποβάλλουν σχετική αίτηση εντός έξι (6) μηνών στη Φορολογική Διοίκηση για την απαλλαγή τους ή για την αναβίωση της ρύθμισης. Ποσά που έχουν καταβληθεί στη Φορολογική Διοίκηση από πρόσωπα λόγω της αλληλέγγυας ευθύνης τους δεν αναζητούνται.
1. Τα πρόσωπα που είναι εκτελεστικοί πρόεδροι, διευθυντές, γενικοί διευθυντές, διαχειριστές, διευθύνοντες σύμβουλοι, εντεταλμένοι στη διοίκηση και εκκαθαριστές των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, καθώς και τα πρόσωπα που ασκούν εν τοις πράγμασι τη διαχείριση ή διοίκηση νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας, ευθύνονται προσωπικά και αλληλέγγυα για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος, παρακρατούμενου φόρου, κάθε επιρριπτόμενου φόρου, Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) και του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.), που οφείλονται από αυτά τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες, ανεξάρτητα από τον χρόνο βεβαίωσής τους, όπως και για τους τόκους, πρόστιμα, προσαυξήσεις και οποιεσδήποτε διοικητικές χρηματικές κυρώσεις επιβάλλονται επ’ αυτών, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι κατωτέρω προϋποθέσεις:
α) τα ανωτέρω πρόσωπα είχαν μια από τις ανωτέρω ιδιότητες είτε κατά τη διάρκεια λειτουργίας του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας είτε κατά τον χρόνο λύσης, διάλυσης ή
συγχώνευσής τους είτε κατά τη διάρκεια της εκκαθάρισής τους,
β) οι οφειλές κατέστησαν ληξιπρόθεσμες κατά τη διάρκεια της θητείας τους υπό κάποια εκ των ανωτέρω ιδιοτήτων με την επιφύλαξη των επόμενων εδαφίων. Αν οι οφειλές διαπιστώνονται μετά από έλεγχο, ως αλληλεγγύως υπεύθυνα πρόσωπα κατά την έννοια της παρούσας νοούνται μόνο τα πρόσωπα στα οποία συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις των περ. α) και γ) κατά το φορολογικό έτος ή την περίοδο στην οποία ανάγονται οι οφειλές αυτές. Εάν οι φορολογικές οφειλές της παρούσας έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση, η αλληλέγγυα ευθύνη βαραίνει και τα πρόσωπα στα οποία συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις των περ. α) και γ) κατά τον χρόνο που κάθε δόση της ρύθμισης κατέστη ληξιπρόθεσμη ή η ρύθμιση απωλέσθηκε. Για τα ποσά των τόκων, των προσαυξήσεων, των προστίμων και των λοιπών χρηματικών κυρώσεων, η αλληλέγγυα ευθύνη βαραίνει τα πρόσωπα που είναι αλληλεγγύως υπεύθυνα για την κύρια οφειλή επί της οποίας υπολογίζονται και επιβάλλονται τα ποσά αυτά,
γ) οι εν λόγω οφειλές δεν καταβλήθηκαν ή δεν αποδόθηκαν στο Δημόσιο από υπαιτιότητα των ανωτέρω προσώπων. Το βάρος απόδειξης για τη μη ύπαρξη υπαιτιότητας φέρουν τα πρόσωπα της παρούσας.
Διαβάστε ολόκληρο το νομοσχέδιο εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Aν δείτε κάτι περίεργο,η κάποιο γεγονός στείλτε μας τις φωτογραφίες email στο meliomixa@gmail.com Τα νέα εδώ τα μαθαίνετε πρώτοι,με σχόλια και ρεπορτάζ
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Σας ευχαριστούμε