Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια: Δείτε πώς θα υπολογίσετε πόσο ρεύμα «καίνε»

 


Κάθε κουτί με λαμπάκια αναγράφει στη συσκευασία του τη συνολική κατανάλωσή τους σε Watt

Την ώρα που ο χρόνος για τα Χριστούγεννα πλέον μετρά αντίστροφα, αρκετοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται... 


 

πόσο ρεύμα «καίνε» τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια που έχουν βάλει στο σπίτι τους.

Η αντικατάσταση των παλαιού τύπου λαμπτήρων πυρακτώσεως ή φθορίου, με λαμπάκια τεχνολογίας led που καίνε από 50% έως και 90% λιγότερο ρεύμα, μπορεί να μειώσει το κόστος χρήσης τους.

Κάθε κουτί με λαμπάκια αναγράφει στη συσκευασία του τη συνολική κατανάλωσή τους σε Watt. Για να μπορέσουμε να υπολογίσουμε την αξία του ρεύματος θα πρέπει να πολλαπλασιάσουμε Watt με τις ώρες που θα είναι αυτά σε λειτουργία και στη συνέχεια με την τιμή της κιλοβατώρας.

Σημειώνεται πως για 100 λαμπάκια led, που καίνε 6,6 Watt την ώρα, αν είναι αναμμένα 10 ώρες την ημέρα, υπάρχει μία ημερήσια κατανάλωση 66 Watt.

Μετά την κρατική επιδότηση, η τιμή της κιλοβατώρας διαμορφώνεται περί τα 0,155 ευρώ.

Επομένως, πολλαπλασιάζοντας τα 66 Watt, με τα 0,000155 ευρώ, που είναι η τιμή ανά Watt, προκύπτει συνολικό κόστος 0,01023 ευρώ την ημέρα.

Τι πρέπει να προσέξουμε

Ο κ. Φάνης Καλαμποκάς είναι ένας ιδιοκτήτης καταστήματος από την Πολιτεία Ευόσμου, στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος με τον στολισμό που έκανε έξω από το κατάστημά του, έδωσε μία… γενναία γεύση από Χριστούγεννα.

Τοποθέτησε πολύχρωμα λαμπάκια, ενώ παράλληλα έδωσε και τις συμβουλές του για τα όσα πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές, ώστε να έχουν χαμηλή κατανάλωση και να είναι ασφαλείς.

Όπως είπε ο κ. Καλαμποκάς, εάν χρησιμοποιήσει κάποιος χριστουγεννιάτικα φωτάκια από προηγούμενη χρονιά, πρέπει πρώτα να ελέγξει αν υπάρχει κάποιο γυμνό καλώδιο, σπασμένα λαμπάκια ή χαλαρές συνδέσεις και, εφόσον υπάρχει ελάττωμα, να τα πετάξει.

Ακόμη, τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες τεχνικές απαιτήσεις, για να μη βάζουν, σε κίνδυνο, την υγεία, την περιουσία ακόμα και την ίδια μας τη ζωή.

Πιο συγκεκριμένα, πρέπει να φέρουν τη σήμανση CE, τα τεχνικά στοιχεία λειτουργίας (τάση, ισχύς, συχνότητα λειτουργίας), τον τύπο του προϊόντος, τον κατασκευαστή και τα στοιχεία του ή τον υπεύθυνο εισαγωγέα / διαθέτη, στην Ελλάδα.

Επιπλέον, πρέπει να συνοδεύονται, από οδηγίες χρήσης, στα Ελληνικά και να αναγράφονται τα στοιχεία της εταιρείας που διαθέτει το προϊόν ή τα στοιχεία του εξουσιοδοτημένου service της συσκευής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Aν δείτε κάτι περίεργο,η κάποιο γεγονός στείλτε μας τις φωτογραφίες email στο meliomixa@gmail.com Τα νέα εδώ τα μαθαίνετε πρώτοι,με σχόλια και ρεπορτάζ
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Σας ευχαριστούμε